• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Arıtman 'sezaryen'i savundu

Arıtman 'sezaryen'i savundu
CHP'li doğum doktoru vekil Arıtman, Sağlık Bakanının sezeryan kotasına taktı. Arıtman, "Bakan hekimliği unutmuş" dedi.

CHP’nin doktor milletvekili Canan Arıtman, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “zorunlu olamadıkça sezeryan yapılamaz” diyerek, sezeryan kotası koymasına, tepki gösterdi. Arıtman ‘Sağlık Bakanı hekimliğini unutmuş, bu uygulama şantaja girer’ dedi.

SEZERYAN GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ

Arıtman, Sağlık Bakanının yaptığı açıklamalara tepki gösterdi ve ‘’Dokuz ay karnında bir bebeği taşıyan kadın, bebeğini nasıl doğuracağına karar verme hakkına sahip olmalı. Sezeryan oranları gelişmişlikle doğru orantılı olarak artar. Çünkü bir ülkenin sağlığa verdiği, insana verdiği önem arttıkça kadınların doğum sırasında ölme oranları da azalır. Buna bağlı olarak sezeryan ile doğum oranları da artar’’ diye konuştu.

‘KOTASI DOLAN HASTANEDE HASTA NE YAPACAK?’

Kendisinin de bir kadın doğum uzmanı olduğunu hatırlatan Arıtman, bu kota uygulamasının insanlığa ve doktorluğa sığmayacağını, bu durumun kadın haklarına ve kadın bedenine tahakküm olduğunu ileri sürdü. Arıtman, “’Sezeryan yapılması gereken bir hasta, sezeryan da kotası dolmuş bir hastaneye gittiğinde ne olacak? O hastane bu durumdaki bir kadını doğum yaptırmayacak mı?’’ dedi. Arıtman, sezeryan oranı yüksek hastanelerde, kadın doğum doktorlarına doğum dersi verildiğini, bu yaklaşımın onur kırıcı olduğunu söyledi.

"UGANDA MI OLALIM?"

Canan Arıtman, kısırlıktaki tedavilerin iyileştirilmesi ile sezeryan ile doğum yapma oranının arttığını, bu durumun kadın açısından çok iyi bir gelişme olduğunu belirtti. Arıtman, ABD’de sezeryan ile doğum yapma oranlarının yüzde 30-35 oranlarında olduğunu, Çin, Brezilya ve Arjantin’de bu oranların Türkiye’dekinden yüksek olduğunu, Uganda gibi gelişmemiş ülkelerde sezeryan oranlarının yüzde 5 olduğunu ama bu tip ülkelerde de doğum sırasında ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu vurguladı.

"AĞRISIZ DOĞUM TEŞVİK EDİLMELİ"

Arıtman, AKP’nin bu uygulamayı sağlığa ayırdığı bütçeyi azaltmak için yaptığını, bu uygulamanın tıbbi ve hukuki olmadığını ve yargıya gideceğini savundu. CHP’li vekil, sezeryan oranlarının azaltılması için kota koymanın hiçbir işe yaramayacağını, bu oranları düşürmenin, kadın doğum uzmanları ve gebelere ‘ağrısız normal doğum’u öğretmeden geçtiğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim