• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Arpacığın nedeni vitamin eksikliği

Arpacığın nedeni vitamin eksikliği
Göz hastalıklarının vitamin eksikliği ve göz kapaklarındaki bezlerin iltihaplanmasından kaynaklandığı bildirildi

Halk arasında arpacık hastalığı olarak bilinen durumun bir haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka hekime başvurulmasını tavsiye eden Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Faruk Yazıcı arpacık, tıptaki adıyla şalazyon, göz kapağı kenarında sık tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu kapak kenarındaki meibomian bezlerinde tıkanma sonucu iltihap gelişmesiyle oluşur. Gözün üst ve alt kapaklarında gözün kurumasını engelleyen bezler vardır. Bu üst kapakta oniki, alt kapakta sekiz tanedir. Bezlerin ağzı, kirpik kökündeki enfeksiyon nedeniyle çeşitli sebeplerle tıkandığında, enfeksiyon da kaparlarsa arpacık denilen içi irin dolu ağrılı şişlik oluşur. Bazı arpacıklar kendi kendine kuruyup yok olur; çoğu ise bir haftada patlar ve sızısı azalır. Şalazyonun iki sebebi vardır. Bir, kırma kusuru olanlarda, yani astigmatlarda görülebilir. İki, vitamin eksikliği, özellikle de A vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

ŞALAZYONUN BELİRTİLERİ:
Göz kapağında kırmızı, ağrı uyandıran şişlik, şişliğin ortasında içinin irin dolu olduğunu gösteren kabartı gelişmesi olarak görülür dedi.

Normal şartlarda gözünde arpacık olan kişilerin kendi yapacakları müdahalenin de bulunduğunu hatırlatan Op. Dr. Yazıcı, bu durumla karşılaşanlara ilk olarak bir parça pamuğu sıcak suyla ıslatıp sıkın, arpacığın üzerine hafifçe bastırın. Sıcak su banyosuyla arpacığın daha çabuk olgunlaşıp patlamasını sağlayabilirsiniz. Günde üç kez, iki üç dakika uygulayın. Arpacığın patlamasıyla sızısı da azalır. Kaynatılıp ılıtılmış suya batırdığınız pamukla irini bastırmadan silerek temizleyin. Bu işlem göz kapaklarındaki kan dolaşımını artırarak iyileşmeyi hızlandırır ve yağ bezlerinin ağızlarını açarak temizler. 'Asla arpacığı sıkmayın' diye tavsiyede bulundu. Op. Dr. Faruk Yazıcı, bir hafta geçtiği halde iyileşmeyen arpacık için ve göz kapağı tümüyle şişenlerin ve çocuklardaki kirpik kökü iltihabının mutlaka uzman bir hekime gösterilmesini önerdi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10045 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim