• BIST 9719.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Artık korkmayın!

Artık korkmayın!
Tıp o kadar ilerledi ki ameliyatlar bile gözünüzü korkutmasın...

Biliyoruz evin temizliği, çocuğun bakımı, işler, güçler sizi bazen çok bunaltıyor. Bunların üzerine bir de her ay çektiğiniz regl sancıları eklenince, eşlerinizin bile size hak vermesi kaçınılmaz olur. Bazılarımız daha ağır kadın hastalıkları geçiriyor olabilir. Tıpkı endometriyozis (Rahim iç tabakasının rahim iç yüzeyi dışında bir yere yerleşmesi) gibi... Bu bahsettiğimiz rahatsızlık kadınların rahimlerini kaybetmesine neden olabilen şikayetlerden sadece biri.

Rahmin alınması, hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan korkulu bir rüya gibi görülür. Ancak bazı durumlarda bu kaçınılmaz olunca akla 'Acaba en iyi yöntem hangisi; nasıl bir operasyon geçireceğim?' gibi sorular gelir. Bugüne kadar 20 binin üzerinde kadını ameliyat etmiş olan Memorial Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Profesör Dr. Yücel Karaman, Histerektomi (Rahmin alınması) ve laparoskopi (Genel anestezi altında yapılan işlem) hakkında bilgiler verdi.

40 yaş üstü için...
Histerektomi, rahmin alınması demek. Genelde aşırı kanama veya baskılara yol açan urlarda, miyomlarda yapılır. Bu yöntem yalnızca yaşı 40'ın üzerinde ve çocuk doğurmak gibi bir düşüncesi olmayanlara uygulanır. İleri derecede endometriyozisi (Rahim iç tabakasının rahim iç yüzeyi dışında bir yerde yerleşmesi) olanlarda uygulanır. Bazen büyük over kistlerinde de yapılır.

Avantajları
Bu rahatsızlıklar açık ameliyatla giderildiğinde hastanın karnına büyük kesiler yapılır. İyileşme süresi uzar. Tüm bunların yanı sıra hastada yakın ve uzak zaman komplikasyonları (etkileri) görülme riski artar. Ayrıca yakın zaman komplikasyonlarında damar tıkanıklıkları, enfeksiyonlar, hastanın yarasında iltihaplanma ve açılmalar görülür. Günümüzdeyse laparoskopik cerrahi yöntemi daha sık kullanılır. Sıkıntılar açık ameliyat yönteminden % 5-6 oranında daha az yaşanır. Ayrıca iş ve sosyal yaşamınıza dönme süresi on gün gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Laparoskopik ameliyat estetik bir şekilde yapılır. Ameliyat sonrası aynalarla barışık olabilirsiniz.

45 dakikada kalıcı çözüm
Laparoskopi, göbekten 1 cm çapında ve aşağıdan iki adet 0.5 cm'lik delikler açılarak yapılır. 45 dakika gibi bir sürede rahim alınır ve iki günde taburcu olunur. Miyom sorunu yaşıyorsanız laparoskopik miyomektomi yöntemi uygulanır. Çünkü miyomları açık cerrahiyle çıkardığınızda, karın içi yapışmalar meydana gelir. Açık cerrahinin en önemli riski kısırlığa yol açması. Laparoskopi olduğunuzdaysa kısır olma riski en aza indirgenir.

Laparoskopi nedir?
Kelime anlamı karın boşluğunun kamerayla gözlemlenmesi. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir. Laparoskopi genel anestezi altında yapılan bir işlem. İşlemde kullanılan temel aletse minyatür bir teleskop. Laparoskopide göbek deliğinin hemen altından açılan bir delikten 10 milimetre çapında bir boruyla karın boşluğuna girilir. İçeri gaz verilerek karın içinin şişmesi ve organların birbirinden uzaklaşması sağlanır. Daha sonra bu delikten bir kamera yerleştirilerek tüm iç genital organlar gözlenir. Her ne kadar anlatırken ürkütücü görünse de kesinlikle ameliyattan çok daha kolay bir işlemdir.

Mother&Baby

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2290 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim