• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Asi ergenle doğru iletişim kurun!

Asi ergenle doğru iletişim kurun!
Her bireyin farklı deneyimler yaşadığı ergenlik döneminde bireyler, alışılmadık tutum ve davranışlar sergileyebilir.

Anne ve babalarının bu süreci nasıl yönetmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmeleri, sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirilmesinde etkili olmaktadır.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiatrisi Uz. Dr. Humen Can Elmi, ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Ergenlik döneminde çocuk asileşir
Çocukluk döneminden çıkan ergen birey, yetişkinliğe ilk adımlarını atmaktadır. Genel olarak 11-20 yaş arası yaşanan bu döneminin en yaygın belirtileri, çocuğun anne ve babasıyla, özerklik anlamında çatışmaya başladığı zaman görülür.

Ergen kişi, toplumun değer yargılarını eleştiren, kendi değer yargılarıyla olaylara tepki veren, kendi bildiklerini tek doğru olarak kabul eden bir kişilik yapısı gösterir. Bu dönemi yaşayan bireyler, anne ve babalarını eskisi kadar beğenmezler. Ebeveynlerin bu dönemdeki en büyük şikayetleri, çocuklarının her türlü mantıklı açıklamaya kapalı kalarak, kendi kararlarında sabit kalmalarıdır. Ebeveynlerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

Ergenliğin bitişi, lise bitirme dönemine, üniversite eğitiminin tamamlandığı yaşlara, aileden ayrı yaşamaya başlandığında ya da para kazanılmaya başlandığı yıllara denk gelmektedir.

Ergen birey sınırlarını unutmamalı!
Ergenin bağımsızlık ve kendini yönetme isteğine saygı duymak gerekir. Önemli olan, bu konuda sınırların nasıl çizilmesi gerektiğidir. Ders başarısında düşme, sosyal becerilerde azalma, kendi bakımında özensizlik gibi kayıplar yaşanmadığı sürece çocuğa özgürlükler verilebilir. Ergenler, her konuda sınırları zorlamayı sevmektedir. Ergenin uyumsuz olması halinde, özgürlük sınırları konulmalı ve bu konu onunla mutlaka paylaşılmalıdır. Ergenin yaşam kalitesini arttırmak, anne baba ile çatışmalarını azaltmak ya da bu sancılı sürecin kalıcı hasarlarını önlemek için uzmana başvurmak önemlidir.

Madde kullanımı, bu dönemde sıkça rastlanılan bir sorundur. Ergenin kendi yapısı, aile fertleri arasında yaşanan sorunlar, çevre faktörü, toplumun değer yargılarına karşı olma ve sınırları zorlayan eğilimler, madde kullanımını tetiklemektedir. Ani kişilik değişimleri, ilgi alanlarının değişmesi, sosyal çekinme ve arkadaş çevresinin değişmesi madde kullanan ergenlerde ilk fark edilen belirtilerdir. Madde kullanan ergenlere yaklaşımda ebeveynlerin yargılayıcı olmamaları ve sorunun nedenleri ile çözüm yollarını araştırmaları gerekmektedir.

Sağlıklı bir ergenlik için aile içi iletişim önemli
Ergenlerin toplumun değer yargılarına karşı verdiği tepkiler kontrol edilebilir. Göz önünde olmalarını sağlayan etkinlikler ve kontrollü yaklaşımlarla bu süreç sağlıklı bir şekilde yaşanabilir. Ergenler, sınırları zorlayan spor dallarına yönlendirilebilir.

Ergenlik öncesinde yaşanan aile bireyleri arasındaki ilişkiler, ergenliğin sancılı bir süreç olup olmayacağını etkilemektedir. Ergenlik öncesi kontrollü bir şekilde çocuğa bazı özgürlükler verilebilmesi ve onlara ayrı bir birey olarak her zaman saygılı olabilme, önlemler arasında yer alabilir. Ergenlik çatışmalı geçse de, önemli olan bu sürecin bireyde kalıcı hasar bırakmamasıdır.

Ergenlik döneminin sağlıklı geçirilmesinde, aile bireylerinin çocuklarıyla beraber olabileceği aktiviteler düzenlemeleri önemlidir. Ebeveynlerin ergenin ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olmaları, onun sevdiği müzik grubunu dinlemesi, sevdiği film kahramanı hakkında konuşmaları, arkadaşları ile tanışmaları ve onlarla ortak aktivitelerde bulunmaları ergen ve ebeveynler arasındaki sıcak ilişkiyi güçlendirmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim