• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Aşırı sıcaklarda kamu çalışanlarına tatil geliyor

Aşırı sıcaklarda kamu çalışanlarına tatil geliyor
Sağlık Bakanlığı, son günlerde artan hava sıcaklıklarına karşı vatandaşı uyardı. Bununla ilgili genelge yayımlayan bakanlık, aşırı sıcaklarda çalışanları kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayacak.

Sağlık Bakanlığı, son günlerde artan hava sıcaklıklarına karşı vatandaşı uyardı. Bununla ilgili genelge yayımlayan bakanlık, aşırı sıcaklarda çalışanları kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayacak. İlk etapta çalışma şartları nedeniyle izinden faydalanacak gruplar arasında kronik hastalar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamileler yer alıyor.

-Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, aşırı sıcaklardan etkilenecek kişilere yönelik önlemler içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden günde en az 2 veya 2,5 litre su, ayran, meyve suyu gibi sıvı tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor. Genelgeye göre aşırı sıcaklar için valilikler şu önlemleri alacak: “İlk etapta kronik hastalar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamileler çalışma şartları açısından değerlendirilecek, gerekirse kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılacak. Bakanlığın bilgileri doğrultusunda hesaplanacak sıcaklık değerlerinin hayatın genelini olumsuz etkilemesi durumunda, diğer kamu görevlileri için de çalışma şartları yeniden düzenlenecek. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına müdahale için il genelindeki tüm sağlık tesislerinde önlem alınacak. Risk gruplarından hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan yaşlılar ve bakıma ihtiyacı olanlar ziyaret edilip bilgilendirilecek. Sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması için tedbir alınacak.”

BEBEĞİNİZİ PARK EDİLMİŞ ARABADA BIRAKMAYIN!

Bakanlık, aşırı sıcaklarda vatandaşı bir dizi önlemle uyarıyor. Günün en sıcak saatleri 10.00–16.00 arasında dışarı çıkılmamalı, denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Bu saatler dışında da koruyucu güneş kremi, şapka, gözlük kullanılmalı. Dışarıya çıkarken açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş giysilerle, koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalı. Yoğun fiziksel aktivite, spor için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, ağır aktivitelerden kaçınılmalı. Sık sık tuzlu gıda ve bol sıvı alınmalı. Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı. Kapalı alanlar iyice havalandırılmalı, güneş gören pencereler için güneşlik kullanılmalı. Sık sık duş alınmalı, bu mümkün değilse ayak, el, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin, taze sebze olmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu çayları tercih edilmeli. Yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı. Mide kramplarına neden olabilecek soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli. Kafein, alkol ve fazla şekerli içecekler tüketilmemeli.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2843 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim