• BIST 9530.47
  • Altın 2476.256
  • Dolar 32.4888
  • Euro 34.7781
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Aşırı terleme sosyal hayatı etkiliyor

Aşırı terleme sosyal hayatı etkiliyor
Sıcak yaz günlerinin en sık karşılaşılan sorunlarından biri olan aşırı terleme, ...

Sıcak yaz günlerinin en sık karşılaşılan sorunlarından biri olan aşırı terleme, kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında çok önemli problemlere yol açabiliyor, ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebiliyor.
 

Terleme ile birlikte vücuttan su ile birlikte az miktarda tuz, üre, ürik asit ve çeşitli toksik maddeler atılıyor.
Bir çok faydası bulunan ve fizyolojik bir mekanizma olan terleme, kimi zaman sosyal bir sorun haline gelerek kişilerin yaşam kalitesini düşürebiliyor.
Terlemenin günlük hayatı etkileyecek kadar aşırı olması durumuna insanların yüzde 1'inde rastlanıyor.
Aşırı terlemenin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, en sık rastlanılan açıklama sempatik sinirlerin bazen doğuştan gelen ve hiçbir nedene bağlı olmayan bir şekilde çok yüksek seviyede çalışmaları.
Uzmanlar belirtilerin genelde çocukluk ve ergenlik çağlarında başladığını ve hayat boyu devam edeceğini belirtiyor.
Genelde el, koltuk altı, yüz ve ayak gibi bir veya birkaç bölgede görülen aşırı terlemeye primer hiperhidroz adı veriliyor.
Altta yatan hormon veya metabolizma bozuklukları, bazı enfeksiyonlar, hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar, bazı ilaçların yan etkileri veya aşırı kilo gibi nedenler de aşırı terleme yapabiliyor..bu duruma ise sekonder hiperhidroz deniliyor.
Aşırı terleme kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında çok önemli problemlere yol açabiliyor, romantik ilişkilerini, iş verimini, eğitim ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebiliyor.
Uzmanlar, örneğin, elleri fazla terleyen kişilerin sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabileceğini veya sosyal deneyimlerden kaçınamadıkları zamanlarda ve öncesinde şiddetli iç sıkıntısı yaşayabileceklerini belirtiyor.
Hasta terleyeceği endişesine kapıldığı zaman, terlemesine neden olan uyarılar artarak terlemeyi daha da artırabilir diyen uzmanlar, sonuçta gerginlikler ile terlemenin fiziki sonuçlarının birbirlerini tetikleyerek hastayı bir kısır döngüye sokabileceğini belirtti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2022 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim