• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Askeri sağlık personelinin sendikal hakkı

Askeri sağlık personelinin sendikal hakkı
Danıştay 10. Dairesi, askeri hastanelerde görev yapan memurların yalnızca "büro hizmet kolundaki" sendikalara üye olabileceklerini düzenleyen yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu

 İLKAY GÜDER - Danıştay 10. Dairesi, askeri sağlık kurumlarında görev yapan memurların yalnızca "büro hizmet kolundaki" sendikalara üye olabileceklerini düzenleyen yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Kapsamına Giren Kurum Yapılanmasına Dair Yönetmeliğin, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarına bağlı tüm kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin sadece "büro hizmet koluna" üye olmalarını düzenleyen hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Bunun üzerine Danıştay 10. Dairesi, düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Danıştayın bu kararıyla artık askeri hastanelerde görev yapan memurların, sağlık sendikalarına üyeliklerine imkan verilecek.

Dairenin kararında, askeri hastanelerde hizmet veren personelin sağlık hizmeti verdiği ve bu hizmetin, askeri hizmetinin devamı niteliğinde olmadığı belirtildi.

Askeri hastaneler dışında kalan sağlık kurum ve kuruluşlarının sağlık ve sosyal hizmetler kolunda sayıldığı vurgulanan kararda, askeri kurumlarda görev yapan tüm çalışanların verdikleri hizmetin niteliği gözetilmeksizin bir bütün olarak "büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri kolunda" gösterilmesi yolundaki düzenlemenin hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

-"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenleme yapmalıdır"

Danıştay kararını AA muhabirine değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, askeri kurumlarda görev yapan sivil memurların, sendikalara üye olabilmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Askeri hastanelerde görevli memurların ve sağlık çalışanlarının, sağlık sendikaları varken büro hizmet kolundaki sendikalara üye olabileceklerine karar verilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Kahveci, şunları kaydetti:

"Nitekim yüksek yargı da bunun yanlışlığını tespit ederek, verilen hizmete dikkat çekmiş ve 'hastanelerde çalışanlar sağlık ve sosyal hizmet koluna üye olmalı' demiştir. Danıştay'ın bu kararıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, acil yeni bir düzenleme yapmalıdır. Askeri hastanelerde görev yapan tüm kamu çalışanlarının, sağlık sendikalarına üye olabilmeleriyle ilgili mevzuat değişikliğine gidilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim