• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Astımda Başarılı Sonuç İçin Düzenli Tedavi Şart

Astımda Başarılı Sonuç İçin Düzenli Tedavi Şart
Bilinçsiz ilaç kullanmızı astım’ı körüklüyor.Halk arasından “nefes darlığı” olarak da bilinen astım hastalığının dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANMIZI ASTIM’I KÖRÜKLÜYOR

ASTIMDA BAŞARILI SONUÇ İÇİN DÜZENLİ TEDAVİ ŞART

Halk arasından “nefes darlığı” olarak da bilinen astım hastalığının dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Ülkemizde ise erişkinlerin yaklaşık 7'sinde, çocukların ise 15'inde astım görülmektedir. Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar,  astımın çok ilerleyip geri dönüşümsüz evreye girmediği sürece kolaylıkla kontrol altına alınıp tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Uçar, “gebelikte sigara içen annelerin bebeklerinde ilk bir yıl içinde astım gelişme riski 4 kat daha fazladır” dedi. Dr. Uçar  unutulmamalı ki astımı olan herkesin allerjik olması ya da allerjisi olan herkesin astım olması gerekmez.

Dünya Astım Günü nedeniyle bir açıklama yapan Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar; astımın, havayollarının daralması ile kendini gösteren, ataklar halinde seyreden kronik bir hastalık olduğunu bildirdi. Astımda en sık görülen belirtilerin öksürük, nefes darlığı, hışıltılı solunum ve göğüste baskı hissi olduğuna dikkat çeken Dr. Uçar, “astımda bu belirtiler nöbetler halinde görülür ve genelde gece veya sabaha karşı ortaya çıkarlar, ayrıca mevsimsel değişiklik de gösterebilirler. Belirtiler bazen kendiliğinden düzelebilmekle beraber ilaç tedavisine zaman geçirilmeden başlanması şarttır. Ataklar dışında hastanın genelde hiçbir yakınması yoktur. Hastaların birçoğunda astımla birlikte saman nezlesi (allerjik rinit), sinüzit, göz alerjisi, egzema gibi hastalık öyküleri de saptanmaktadır” diye konuştu

HER ALLERJİ ASTIM DEĞİLDİR

Allerji ile astımın karıştırıldığını da vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, astımı tetikleyen risk faktörlerini de şöyle sıraladı;
“ Anne veya babadan birinde astım varsa çocukta astım gelişme olasılığı 1/3 iken, her iki ebeveynin astımlı olması durumunda bu risk 2/3'e çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, ev tozları, polenler, küf mantarları gibi hava yoluyla alınan allerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, mesleki uyaranlar, sigara dumanı, bazı ilaçlar, ev içi ve dışı hava kirliliği ve beslenme gibi faktörlerde kişi de astıma sebebiyet verebilir. Ayrıca unutulmamalı ki astımı olan herkesin allerjik olması ya da allerjisi olan herkesin astım olması gerekmez. Çocuklarda astımın %80'i allerjik iken, erişkinlerde bu rakam %50'dir.”

ASTIMDA BAŞARILI SONUÇ İÇİN DÜZENLİ TEDAVİ ŞART

Dr. Uçar, her hastalıkta olduğu gibi astımda da erken tanının önemine dikkat çekti. Astımın erken evresinde yakalandığında tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da bildiren Dr. Gamze Uçar, “ Düzenli tedavi gören hastaların büyük çoğunluğunda astım yaşamı olumsuz etkilemez. Ancak düzensiz tedavi veya bilinçsiz ilaç kullanımı, hastalığın giderek ilerlemesine ve hastanın sürekli atak halindeki gibi nefes darlığı ile yaşamasına neden olur. Bu yüzden hastalığının erken tanısının konması ve tedavisinin düzenlenmesi çok önemlidir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim