• BIST 9645.02
  • Altın 2414.11
  • Dolar 32.5972
  • Euro 34.7733
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Avuç içi okuma cihazında 'tekel' vurgunu

Avuç içi okuma cihazında 'tekel' vurgunu
Sağlık harcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla uygulamaya konulan ‘avuç içi damar okuma’ uygulamasında cihaz krizi ortaya çıktı.

Özel hastaneler, cihazların satışının tek firmaya verilmesine ve yurtdışında 700 dolarken Türkiye’de 2 bin 500 dolara satılmasına tepki gösteriyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, cihazın tek firma tarafından sunulması sebebiyle pazarlık şanslarının olmadığına dikkat çekiyor. Bahat, sistemin sorunsuz işleyebilmesi için 3-4 aylık süre talep ettiklerini belirtirken, mevcut haliyle uygulamanın, istismarların önüne geçemeyeceğini söylüyor.

‘Avuç içi damar okuma’ sistemi Temmuz 2012’de Konya’da başladı. Eylül ayında 20 ilde daha faaliyete geçen sisteme, 15 Kasım itibarıyla 61 il dahil oldu. Yıl sonuna kadar ülke genelindeki 100 kamu ve vakıf üniversitesi, bin 800’e yakın özel sağlık kuruluşu ve diyaliz merkezinin sisteme dahil olması gerekiyor. Bu süre içerisinde biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçmeyen kurumlar hasta bakamayacak. 0-12 yaş arası çocuklar, elleri olmayanlar, avuç içi damar bütünlüğü bozulanlar ve acil hastalar dışında, kimlik doğrulama işlemi yapmayanlar da sağlık hizmeti alamayacak. Yıl sonuna kadar altyapı kurma çalışmalarını yetiştirmeye çalışan sağlık kuruluşlarının en büyük sıkıntısı zamanında cihaz alamamak. Yurtdışında 700 dolar olan cihaz, Fujitsu-Siemens aracılığı ile 2 bin 500 dolar artı KDV ücret ile satılıyor. Cihaz için kuyruğa giren hastaneler, siparişlerin zamanında gelmemesinden yakınıyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, biyometik ölçümlerin sektörü töhmet altından kurtaracağı için önemli olduğunu belirtiyor. Sistemin kuruluşu sırasında sıkıntı çekmemeleri gerektiğinin altını çizen Bahat, cihazın tek firma tarafından sunulması nedeniyle pazarlık şanslarının olmadığına dikkat çekiyor. Konuyu SGK Başkanı Fatih Acar’a ilettiklerini kaydeden Bahat, “Firma yetkilileri ve SGK ile yaptığımız çalışmalarda, sadece 3 polikliniğe tanımlanan cihazların bütün polikliniklere tanımlanmasını istedik. Her hastane için 8-10 cihaza ihtiyaç var. Biz her polikliniğe verelim istiyoruz. Ana makineye çoklu el algılayıcısı uygulansın ki bunu her doktora verebilelim.” diyor. Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Kurt da avuç içi damar tanıma sistemi yerine retina tarama ya da parmak izi damar tarama sistemlerinin mevcut fiyatlandırmanın altında olduğuna dikkat çekiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir özel sağlık kuruluşunun yetkilisi, cihazın tek firma tarafından 3 poliklinik sınırlamasını ile satılmasını eleştiriyor. Fujitsu firması yetkilileri, konu hakkında açıklama yapmak istemedi. SGK Basın Müşavirliği de ısrarlı taleplerimize rağmen görüş vermekten kaçındı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim