• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

'Avuç içi'nde beklenen olmadı

'Avuç içi'nde beklenen olmadı
Avuç içi damar okuma ve parmak izi taraması yöntemiyle biyometrik kimlik uygulaması 1 Aralık itibariyle özel hastanelerde başladı.

Hazırlıklarını önceden tamamlayıp hastaların biyometrik kimlik kayıtlarını büyük ölçüde alan özel hastanelerde beklenen yoğunluk yaşanmadı.

Yeni uygulama ile özel hastanelere başvuranların kimlik doğrulama işlemleri nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport ve evlilik cüzdanı yerine biyometrik kimlik ile yapılıyor. Dün resim olarak başlayan uygulama ile biyolojik kimlik tanımlaması yapılmadan MEDULA sistemine girilemediği için, sağlık hizmeti alınamıyor.

HASTALAR MEMNUN

Hastanelerde avuç içi tanıma yapıldığı için 2-3 dakika beklemek zorunda kalan hastalar, bu durumdan şikayetçi değil. Sistemin güzel olduğunu belirten vatandaşlar, şunları dile getiriyor: "Güzel bir uygulama sanıyorum her hastanede geçerli olacak. En azından insanların dürüst bir şekilde muayene olmasını sağlayacak. İlk başta da çok sıkıntı olmadı. 2 dakikada bitti hemen. Bu uygulamayı çıkartanlara teşekkür ederiz, dürüstlük ilkesine ve kurallara uygun bir uygulama. İyi bir şey tabi ki. Kimliğe göre bu daha iyi, çok güzel."

KURT: GİDERLERİN KISILMASI AÇISINDAN GÜZEL BİR UYGULAMA

Özel Bahar Sağlık Grubu Genel Koordinatörü Op. Dr. Ömer Kurt, güzel bir uygulamanın hizmete girdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Hem devletimi hem milletimiz adına güzel bir uygulama. Kimlik numarası bilinmesiyle mükerrer uygulamaları ortadan kaldırmak, giderleri kısıtlamak için bu yapıldı. Bunun avantajları da var dezavantajları da var. Uygulama çok güzel ama ilk başta biraz kuyruk olabilir. İnsanlar 5 dakikalık bir bekleme yaşayabilir. Ama daha sonraki gelimlerde yaşayacağımız kolaylıkları düşündüğümüzde güzel bir uygulama olacak. Olayın suistimal yönleri olur mu olmaz mı onu ileride göreceğiz. Devletimiz bir kazanım elde edecek. Biz biraz sıkıntılara katlanacağız ama devletimizin istikbali için, giderlerin kısılması için güzel bir uygulama."

KOÇAK: PROVİZYON SAYILARI ANLAMLI DÜŞÜŞ VAR

Özel Medicabil Hastanesi Müdürü Mustafa Koçak ise sistemin Mart ayında başlayacağını düşünerek hazırlık yaptıklarını ve hastaların tamamı olmasa da yarısının biyolojik kimlik doğrulamasını avuç için yöntemi ile yaptıklarını ifade etti. Sisteme alıştıklarını belirten Koçak, şöyle konuştu: "Dün ise, avuç içi damar izi kimlik tanımlaması yada provizyona alınmayan kişilerin MEDULA üzerinden hizmet sorgusu yada faturalandırması yapılamayacak, bu uygulamaya başlamış oldu. Özel hastane olduğunuz için hasta memnuniyeti açısından cihazlarınızı yeterli sayıda alıyorsunuz, bir yoğunluk, sıkıntı yaşamadık. Bu sistemin bize bir faydası yok. SGK, hak sahibi olmayanların sistemden faydalanmasını engellemek için bunu başlattı. Hafta sonu toplantıda, daha önce zorunlu olan 21 ildeki uygulama örneklerini öğrenme fırsatım oldu. Özellikle bazı illerde bu uygulamaya geçmeden öncesiyle kıyaslayınca anlamlı sayıda provizyon sayılarında düşüş var" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3468 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim