• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Ayak parmağından başparmak yaptılar

Ayak parmağından başparmak yaptılar
3 yıl önce çalıştığı atölyedeki kazada başparmağını kaybeden Kaya'nın eline ayak parmağı nakledildi

Recep Kaya, İzmit'te çalıştığı atölyede üç yıl önce bir gece vardiyasında sol elinin başparmağını makineye kaptırdı ve parmağı kökünden koptu. İki defa dikilmeye çalışılsa da çabalar sonuç vermedi ve Kaya başparmaksız kaldı. Kaya ve eşi İzmit'teki evlerinden iki çocukla yıllardır gitmediği köyüne göç ederek anne babasının yanına yerleşti. Hareketlerinde başkasına bağımlı olmak, elinde oluşan koca boşluk nedeniyle elini nereye koyacağını bilememek, cebine saklamak hatta zaman zaman bezle sarıp dolaşmak, kızının ayakkabısının bağcıklarını bile bağlayamamak yüzünden Kaya depresyona girdi.

 

DOKU CANLANDIRMASI

Acıbadem Maslak Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, önce Kaya'nın kasığından eksik parmağa doku canlandırması yaptı, ve eldeki boşluğu hastanın kendi dokuları ile doldurdu. 9 ay sonra da 7 saat süren ameliyatla ayak parmağından ikinci parmağı sol eline başparmak olarak nakletti. Prof. Dr. Şükrü Yazar, 'ileri derecede sofistike' dediği ameliyatı ekibiyle birlikte başarıyla gerçekleştirdi. Operasyonda iki ekip çalıştı. Birinci ekip mikro cerrahi yöntemlerini kullanarak nakledilecek olan ayak parmağını hazırladı. Diğer ekip, ayak parmaklarının aktarılacağı elde; damarları sinirleri, tendonları ve kemiği hazırladı. En son damarlar ve sinirler mikro cerrahi yöntemleri kullanılarak birbirine dikildi.

 

ARTIK BAĞCIK BAĞLAYABİLİYOR

Recep Kaya'nın başparmağının bütün fonksiyonlarının çok mutlu edici düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Yazar, "Recep Bey sol elini yüzde 40-50 civarında kullanabiliyordu ama artık yüzde 100'e yakın kullanabilir hale geldi. Başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50'sini yönetiyor. Sürahi tutmasından ağır yük taşımasına, kızının ayakkabı bağcıklarını bağlayabilmesinden sol eli olmasına rağmen kalem bile tutabilmesine dek hemen tüm hareketleri gerçekleştiriyor" diye konuştu.

 

'EKSİK HİSSETMİYORUM'

Recep Kaya ise "Sürekli elimi saklamaya çalışarak toplumdan kendimi kaçırmak zorunda kalmıyorum. Anneme kestirdiğim sağ elimin tırnaklarını kendim kesebiliyor, kızımın ayakkabı bağcıklarını bile kolaylıkla bağlayabiliyorum. Ailemin bu halimden mutlu olması beni daha da mutlu ediyor" dedi.

DİDEM SEYMEN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1764 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim