• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Aydınlar: SGK hata yaptı

Aydınlar: SGK hata yaptı
SGK, hastadan aldıkları fark ücretini belirlemek için anlaşmalı olduğu özel hastaneleri sınıflandırdı. Alman, Acıbadem gibi Türkiye’nin önde gelen bazı hastaneleri A sınıfına giremedi.

Anlaşmalı olduğu özel ve vakıf hastanelerini hastadan aldıkları fark ücretini belirlemek için sınıflandırma yoluna giden SGK, hastanenin hizmet kalitesi, çeşitliliği ve yatak kapasitesine göre yaptığı puanlamayla hangi hastanenin hangi sınıfta hizmet vereceğini belirledi. 393 hastanenin puanlarını ve sınıflarını gösteren listede Acıbadem, Alman, Memorial gibi zincir hastanelerin bir kısmı B ve C sınıfında kalırken A sınıfına giren hastane sayısının azlığı dikkat çekti. MedicalPark zincirinde ise B ve C sınıfına giren birer halka dışında diğer hastaneler A sınıfında yer aldı. Hastane sahipleri ve özel hastane birlikleri yapılan puanlamaya tepki gösterdi. Uygulamayı ‘komedi’ olarak değerlendiren hastane sahipleri yapılan sınıflandırmaya karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

A sınıfına fazla ödeme
SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre A, B, C, D, E grubuna ayrılan hastanelerin hastadan alacakları fark ücreti de sınıfına göre belirlenecek. Buna göre A sınıfı hastane hastadan en fazla yüzde 70 fark ücreti alırken E sınıfı hastane hastadan yüzde 30 fark ücreti alabilecek. Yani A sınıfı hastaneye giden hasta daha fazla fark ücreti ödemeye hazır olacak. SGK bu işlemi yaparken, hastaneyi hizmet kalitesi, yatak kapasitesi, doktor sayısı, verdiği hizmetin çeşitliliği, hasta ve çalışan güvenliği gibi alanlarda puanladı.

Her yıl puanlanacak
Hastaneleri puanlamak için SGK ve Sağlık Bakanlığı’nı temsilen ikişer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen ise bir kişi olmak üzere beş üyeden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Bundan sonraki süreçte de bu komisyon hastaneleri sıkı bir kontrolden geçirerek habersiz denetimler yapabilecek. Bunun için Sağlık Bakanlığı 150 kişilik bir denetim ekibi oluşturmuştu. Hastaneler yılda bir kez puanlanacak. Denetimden gelen sonuçlara göre hizmet kalitesini düşüren özel hastanenin puanı kırılıp bir alt gruba gönderilecek. Böylece alacağı fark ücreti de düşecek.

Tıp merkezleri bu kurallara uymak zorunda
Ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarının sahip olması gereken fiziki özellikler yenilendi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre ayakta tedavi yapan sağlık kuruluşlarında olması gereken bazı kriterler şunlar:
- Her poliklinik odası başına en az dört metrekare bekleme salonu olacak.
- Tıp merkezlerinde, klinik uzmanlık dalları için yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan muayene odası ayrılacak.
- Kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerinde, ayrı bir tuvalet bulunacak.
- Cerrahi uygulama yapacak tıp merkezlerinde ameliyathane bulunacak.
- Ameliyat salonlarının her birinde sadece bir ameliyat masası yer alacak.
- Ameliyathane salonlarının kullanım alanı en az 30 metrekare olacak.
- Kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde acil ünitesi bulunacak.
- Sağlık kuruluşları 4 yıl içinde şartlarını yeni yönetmeliğe göre oluşturacak.
- İşleteni doktor olmayan merkezler güzellik salonuna veya doktor olan sorumlu müdür çalıştırıp polikliniğe dönüşecek.

800-1000 puan alan “A sınıfı” hastane
- Hizmet Kalite Standardı (Poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartaları...) 150 puan
- Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği (Hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimi...) 100 puan
- Hastane Hizmet Dilim Endeksi (Elektronik raporlama hizmet standartları, hizmet çeşitliliği, hastanelerin reçete kontrolü...) 550 puan
- Kapasite (Yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısı...) 100 puan
- Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar (Çalışanların sosyal hakları, sigorta primleri...) 100 puan

Aydınlar: SGK hata yaptı puanlamayı düzeltecek
Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Acıbadem Sağlık Grubu bünyesindeki hastanelerinin puanlarının yanlış hesaplandığını, SGK yetkililerinin hata yaptıklarını kabul ettiklerini belirtti. Aydınlar şöyle dedi:
“Dün SGK yetkilileri ile görüştüm, hata yaptıklarını ve önümüzdeki hafta düzelteceklerini söylediler. Biz SGK ile bazı branşlarımızda anlaşma yaptık. 550 puan olan hizmet kalite endeksine göre SGK ile fazla branşta anlaşma yapan hastanelerin aldıkları puanlar otomatik olarak artıyor. Biz sadece SGK ile kalp ve onkoloji bölümü için anlaşmalıyız. Hata yaptıklarını, bu durumu düzelteceklerini söylediler. Bizim dünya sağlık sisteminde yerimiz belli. Yapılan sınıflandırma bence komedi...”

ÖZEL HASTANE BİRLİKLERİ TEPKİLİ

‘Dava açılacak, bu uygulama hukuktan döner’
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, bu uygulamanın hukuktan dönmemesine imkan olmadığını ifade etti. Sınıflandırmaya karşı derneklerin ve hastanelerin dava açacağını belirten Bahat, SGK’nın yaptığı sınıflandırmayı neden yaptığını anlamadıklarını söyledi. Bahat, sınıflandırma yapılırken hasta memnuniyetinin dikkate alınmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Sınıflama tümüyle yanlış bir durum. Kazananı olmayan bir şey için neden bu kadar diretildi. Zaten yüzde 70 fark almayacağımızı, bu yıl enflasyon oranında zam yapacağımızı söyledik. Niye böyle bir sınıflandırma yapıldı? İlla ki, anlı şanlı hastaneler ikinci sınıf demek için mi yapıldı. Biz ilkesel olarak karşıyız. 2008 yılında ne doktor sayımızı ne de yatak sayımızı artırmamıza izin verdiler. Sonra bu kriterlere göre sınıflandırıyorlar. Böyle bir durumu benim mantığım almıyor.”

‘Tüm branşlarda anlaşmayanın puanı düşük’
Özel Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, yapılan puanlamada büyük sağlık gruplarının düşük puan almalarını, SGK ile tüm branşlarda anlaşma yapmamalarına bağladı. Bu hastanelerin, diğer hastanelere göre verdikleri hizmetin çeşitliliği alanında daha düşük puan aldıklarını ifade eden Altuğ şöyle devam etti:
“Acıbadem Hastanesi listede B ve C grubunda yer alıyor. Çünkü onlar sadece onkoloji ve kalp bölümlerinde SGK ile anlaşmalı. Bu nedenle hizmet dilimi endeksinden daha düşük puan alıyorlar. Bu puanlama bu açısından bir sorun oluşturuyor. SGK ile daha fazla branşta anlaşma yapan yüzde 70 fark alıyor. Birkaç branşta anlaşma yapan hastaneler daha az fark ücreti olacak. Bu anlamda SGK, hastaneleri anlaşma yapmaya zorluyor. Bu puanlama baştan aşağıya yanlış bir uygulama.”

Bu haber toplam 4237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim