• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Aydınlık yatak odası, kanser tedavisini engelliyor

Aydınlık yatak odası, kanser tedavisini engelliyor
Yatak odasının çok az aydınlık olmasının dahi meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azalttığı belirtildi.

Yatak odasının çok az aydınlık olmasının dahi meme kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azalttığı belirtildi.

ABD'li bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı testler sonucunda yatak odasına sızan sokak lambası ışığının dahi tümörlerin ilaçlara karşı direnç kazanmasına yardım ettiği sonucuna vardı.

Meme kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan Tamoxifen'in etkili olması için hastanın uyuduğu odanın gece ışık almaması gerektiği belirtiliyor.

Cancer Resarch (Kanser Araştırmaları) tıp dergisinde yayınlanan makalede, ışığın uyku hormonlarını etkilediği ve bunun da kanserli hücrelerin yapısını değiştirdiği ifade edildi.

Uzmanlar, ulaşılan sonuçları 'ilgi çekici' olarak nitelese de, testlerin henüz insanlar üzerinde yapılmaması nedeniyle varılan sonuçlara temkinli yaklaşılması gerektiğini söylüyor.

Tamoxifen, meme kanseri hastalarının yaşam kalitesini artıran ve ömrü uzatan bir ilaç olarak kabul ediliyor.

hale de gelebiliyor.

Işık etkisi

Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, hastaların vücut saatinin Tamoxifen ilacının etkinliğini nasıl değiştirdiğini incelerken uyku esnasında maruz kalınan ışığın etkilerini fark etti.

Testleri uyku hormonu melatonin ve ilaç etkileri arasındaki bağ üzerine yürüten araştırmacılar, melatonin hormonunun azalmasıyla birlikte ilaç etkinliğinin de düştüğü sonucuna vardı.

Tamamen karanlık bir ortamda uyutulan kanser hücreli kobay farelerde Tamoxifen daha etkili olurken, az da olsa ışıklı ortamda tutulan farelerde ilacın etkilerinin azaldığı ve kanserli hücrelerin daha hızlı yayıldığı sonucu elde edildi.

Araştırmacılar, bir sonraki aşamanın meme kanseri hastalarının vücudundaki melatonin hormonu oranı ve ilaç etkinliği üzerine yürütüleceğini belirtiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2478 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim