• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Babalar doğuma girmeli mi?

Babalar doğuma girmeli mi?
Zaman değişti. Artık bir erkeğin doğum sırasında eşinin yanında olmaması düşünülemez hale geldi. Peki bu aşamaya nasıl geldik, ya da bu hep böyle mi olacak?

Ancak bu durumun yeniden değişme ihtimali var mı?

Ünlü şef Gordon Ramsay doğuma girmenin seks hayatını bilim kurgu filmlerindeki gibi etkileyeceğini düşündüğünden dört çocuğunun doğumuna da katılmadığını söylemişti.

2009 yılında Fransız bir doğum uzmanı Michel Odent artan sezaryen doğumlardan dolayı babaları suçlamıştı. Odent'e göre doğum odasında erkeğin olması kadını daha endişelendiriyor ve doğumu kolaylaştıran oksitoksin hormonunun üretimini yavaşlatıyor.

Ancak 1962 yılında ABD'li doktor Robert Bradley tarafından yapılan bir araştırmaya göre eşinin varlığı kadını rahatlatıyor.

Bugün babaların yaklaşık yüzde 14'ü bebeklerinin doğumuna katılamıyor. Birçoğunun kendisini buna hazırlaması gerekiyor.

Erkekler dışlanmış hissediyor
Eşlerin doğuma katılması konusunda yapılan bir BBC belgeseli kapsamında beş haftalık hızlandırılmış bir kursa katılan 19 yaşında amatör bir futbolcu olan Callum Coker "bu doğumla ilgili asıl yaptığım, onu hamile bırakmaktı" diyor.

130314151824_mom_dad_464x261_bbc_nocredit.jpg

Coker kendisini doğum sürecinden dışlanmış hisseden tek erkek değil. İngiltere'de her üç erkekten biri böyle hissettiğini söylüyor.

Londra'da North Middlesex Hastanesi'nde ebelik biriminin başı Fiona Laird "Sanırım babalar doğum başladığında eşleri ile birlikte hastaneye geldiğinde çok korkuyorlar, çünkü kontrol edemeyecekleri bir durum. Biz de onları babalığa geçmelerini sağlayacak bilgiyle donatmaya çalışıyoruz" diyor.

Erkekler, hamilelik ve doğum sırasında kadının vücudunda nasıl değişiklikler olduğunu öğrenmeye çalışırsa buna daha iyi hazırlanabiliyor.

Ancak bazı babalar stres ve paniği yenseler bile Coker gibi kan görmekten ve doğum anından korkuyor.

Doğum sırasında 500ml kadar kanın akması normal. Ancak gerçek doğum sahnesi izlemek erkeklerin korkularını yenmelerini ve hassasiyetlerini yıkmalarını sağlayabilir.

Bristol'da binin üzerinde doğum yaptıran ebe Mary Budd, diğer baba adaylarıyla korkularını konuşmalarının da rahatlatıcı bir deneyim olabileceğini söylüyor.

Baba adaylarıyla konuşabileceğiniz yerlerden biri, doğum öncesi sınıflar. Ayrıca anneler ve babalar için de ayrı sınıflar var.

Coker sonunda eşi Laura Griffen ile doğuma girmeye karar verdi ve şu anda Leila adında bir bebeği var.

"Kan korkumu tamamen aştım, artık çok doğal geliyor. Sadece tüm bunların neden olduğunu hatırlamak zorundasınız... Kızım artık doğdu ve onun varlığı herşeye değer. Artık hayatımız başlayabilir."

Bu haber toplam 6289 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim