• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Bağ-Kur emeklisini özel sigorta kurtardı

Bağ-Kur emeklisini özel sigorta kurtardı
Türkiye’den Almanya’ya turist olarak gelen 71 yaşındaki Bağ-Kur emeklisi Gülser Bulut felç geçirdi. Bağ-Kur'un, yurtdışındaki hastane masraflarını karşılamayacağı bilgisiyle yıkılan Bulut'u özel seyahat sigortası kurtardı.

ALMANYA’nın Duisburg kentinde yaşayan kızını ve torunlarını turist vizesi ile ziyarete gelen 71 yaşındaki İzmirli Gülser Bulut felç geçirip Wedau Kliniğine kaldırıldı. Aile, hastane masraflarını karşılaması için Bulut'un bağlı olduğu Bağ-Kur'a başvurdu. Ancak Bağ-Kur, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereği yurtdışında hastane masraflarını karşılayamayacağını bildirmesiyle şok olan Gülser Bulut, yurtdışına çıkmadan önce yaptırdığı özel seyahat sigortasından gelen olumlu haberle, rahat nefes aldı.

NEDEN KARŞILANMIYOR
İki hafta yoğun bakımda kalan Bulut şunları söyledi: "Yurtdışında rahatsızlandığım için sigorta bu masrafları ödemiyormuş. Bağ-Kur'un bu uygulamasına bir anlam veremiyorum. Yıllarca prim ödedim. Almaya gelirken alıyorlar ama vermeye gelince böyle davranıyorlar. Türkiye'de de kalsam hastalanacaktım. Ayrıca ben buraya tedavi amacıyla da gelmedim. Hastalık burada ortaya çıktı."

GELİN PARANIZI ÖDEYELİM
Türkiye’de "Dubai" adlı özel bir seyahat sigorta şirketinden annesini vize alırken sigortalattıklarını belirten Meltem Sırça, "Bu sigorta hastane masraflarını ödeyeceğini söyledi. Biz burada ödemeleri yapacağız. Türkiye'de anneme parayı vereceklerini belirttiler. Ancak, Bağ-Kur’un hastasına sahip çıkmama gibi sorumsuzluğu bizi fazlasıyla üzdü. Türkiye’de bulunan kardeşim durumu bir dilekçe ile Başbakanlığa bildirdi" dedi.

FARKLI UYGULAMA ÜZÜYOR
Annesinin sol tarafının tutmadığını söyleyen Meltem Sırça ise şöyle konuştu: "Sosyal Sigortalar Kurumu, yurtdışında hastalanan SSK emeklilerinin tüm masraflarını karşıladığı halde Bağ-Kur’un bu tutumunu anlamakta zorlandık. Burada şimdi annemi kura gönderecekler. Bizim de gücümüz yok bu masrafları ödemeye. Hastane masrafları 11 bin 500 Euro, Kur için ise 5 bin Euro peşin ödeme yapmamız istendi. Kur için acilen 5 bin Euro gerekiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık."

BAĞ-KUR NEDEN ÖDEME YAPMIYOR
Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin yürürlüğe girdiği 1 Kasım 1965 tarihinde, Bağ-Kur isimli bir kurum yoktu. Bu nedenle, Bağ-Kur emeklilerinin, yurtdışında veya Almanya'da bulundukları sırada hastalanmaları halinde, sağlık tedavilerini kendi ceplerinden ödemeleri gerekiyor. Yurtdışına sağlık hizmeti vermeyen diğer kurum da Emekli Sandığı. Bunun nedeni şu: Emekli Sandığı da 1965 yılında Maliye Bakanlığı'na bağlıydı. Maliye Bakanlığı da, sandık iştirakçileri veya emeklilerin yurtdışındaki sağlık tedavilerinin karşılanmasına yanaşmadığından, sadece SSK yurtdışına sağlık hizmeti veren kurum olarak ikili sözleşmede yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7442 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim