• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bağımlılıklar obezite riskini arttırıyor

Bağımlılıklar obezite riskini arttırıyor
Aşırı yeme isteği veya az yemek ya da aşırı kilo almak veya vermek, ileri boyutlara ulaşınca yaşamı tehlikeye atarak ölüm riski doğuruyor. Uzmanlara göre, daha çok obezite ile ilişkilendirilen BED, yani aşırı yeme bozukluğunun kökeninde ise alkol ve sigar

Anoreksiya nervoza (sağlığı tehdit edecek ölçüde zayıflık), bulimia nervoza (aşırı yeme atakları), BED (Binge Eating Disorder) olarak bilinen aşırı yeme bozukluğuna göre adları çok daha fazla duyulmuş rahatsızlıklar. Ancak BED her ikisinden de daha yaygın. Ortak noktaları; tek bir nedene bağlanamamakla birlikte altında psikolojik sorunlar barındırmaları. Farkları ise, iştahsızlık ve bulimianın kadınları etkilemesi, BED hastalarının ise yüzde 50'sinden fazlasının erkek olması. Doç. Dr. Halil Coşkun, Yeşilay Dergisi'nin Temmuz sayısında BED'li kişilerin özelliklerini şöyle sıralıyor:

"BED HASTALARINDA MADDE BAĞIMLILIĞI ORANI DAHA YÜKSEK"

"Bir oturuşta ya da iki saatlik periyodlarla büyük miktarda yemek için tekrarlayan krizler geçirirler. BED'li bireyler aşırı yemek yemenin verdiği utançtan dolayı, yemeklerini genellikle yanlarında başkaları yokken yerler. Ayrıca bu kişilerde aşırı yedikten sonra ortaya çıkan nefret, suçluluk ya da depresyon duyguları bulunabilir. BED hastalığı obezite gibi aileden gelebilen bir hastalık ve BED hastalarında ve ailelerinde depresyon ile madde bağımlılığı geçmişi diğerlerine oranla oldukça yüksek. Sigara ve alkol tüketimi başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Beslenme alışkanlıklarını da olumsuz etkileyen bu maddeler, yüksek kalorili yiyeceklere yönelmeye neden oluyor."

Psikoterapist Çiğdem Alper ise, "Aşırı derecede kilo kaybı varsa ya da aşırı yemek ve aşırı diyet yapmak arasında gidip geliniyorsa bir doktor ile konuşmak önemlidir" diyor.

YEME BOZUKLUĞU KEMİK ERİMESİ ŞEKLİNDE GÖRÜLEBİLİR

Yeme bozukluğunun vücutta oldukça farklı etkileri bulunuyor. Bunların arasında tansiyon düşüklüğü, nabız sayısının azalması, kalp ritim bozuklukları, kalp kasının erimesi, elektrolit bozuklukları nedeniyle ani kalp durmaları, kusmalara bağlı yemek borusu hasarları, hatta yırtılmaları, şişkinlik, kabızlık, müshil kullanımına bağlı bağırsak bozuklukları bulunuyor. Aynı zamanda kadınların sıklıkla yaşadığı adet düzensizlikleri ve adetlerin kesilmesi, kemik erimesi (osteoporoz), kemiklerde çabuk kırılmalar, kansızlık, diş minelerinin erimesi ve diş çürümeleri yeme bozukluğunun kendini gösterme biçimleri arasında yer alıyor.

İLERLEYEN BOYUTTA ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Anoreksiya nervoza ve bulimiya nervoza tüm psikiyatrik hastalıklar içinde en ölümcül olanları. Özellikle anoreksiya nervozalı hastalar daha fazla risk altında. İyi örgütlenmiş yeme bozukluğu kliniklerinin olduğu ülkelerde bile, anoreksiya nervozalı hastaların yaklaşık yüzde 10'u bu hastalıktan dolayı ölüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim