• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Bağırsak nakli ile yaşayacak

Bağırsak nakli ile yaşayacak
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından maliyeti ve ulaşımı üstlenilen küçük bebeğe, yaşam şansı tanınması için seferber olundu.

Dünyaya gözlerini açar açmaz, hayati önem taşıyan ''bağırsak kaybı'' sorunu nedeniyle hemen ameliyat edilen ve damardan beslenerek yaşama tutunan 8 aylık bebek, bağırsak nakli yapılabilmesi için hava ambulansıyla bugün İngiltere'ye gönderildi.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından maliyeti ve ulaşımı üstlenilen küçük bebeğe, yaşam şansı tanınması için seferber olundu.

Türk hekimleri tarafından, doğuştan gangrene bağlı bağırsak kaybı yaşayan ve doğumdan bir gün sonra sevk edildiği Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyatla ince bağırsaklarının tamamı, kalın bağırsağının ise yarısı alınan Kuzey Efe, verilen tedavi sonucu nakil olmaya uygun hale getirildi.

Kuzey Efe'ye ikinci bir yaşam şansı verebilmek için uğraşan Türk hekimleri, henüz Türkiye'de yapılamayan bağırsak nakli için başarılı operasyonlara imza atan dünyaca ünlü İngiltere'deki Birminham Organ Nakil Merkezi ile 2.5 ayı bulan görüşmeler sonucu, hastanın kabulünü sağladı. Küçük Efe, 112 ambulansı ile tedavi gördüğü hastaneden alınarak yine Sağlık Bakanlığı'na ait olan hava ambulansı ile İngiltere'ye gönderildi.

Hastanenin Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Cerrahisi uzmanı Dr. Engin Yılmaz, yaptığı açıklamada, bebeğin anne karnında bağırsaklarının dönmesine bağlı gangrene bağlı bağırsak kaybı yaşadığını ve ilk günden bu yana yoğun tedavi altına alındığını söyledi.

-''Bağırsak nakli için 1 yaş altında yurt dışına gönderilen ilk hasta''-

Kuzey Efe'nin damardan beslenme ile hayatta kaldığını, yaşamına devam edebilmesi için mutlaka bağırsak nakli yapılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bağırsak naklinin dünyada sayılı merkezde yapıldığı ve Türkiye'de küçük çocuklara henüz uygulanamadığını vurguladı.

Yılmaz, bu nedenle Kuzey Efe'nin yurt dışına gönderilmesi gerektiğini anlatarak, ''Ülkemizde de bağırsak nakli birkaç merkezde yapılıyor, ancak bu kadar küçük çocuklara yapılmıyor. Türkiye'de 8.5 aylık bebeğe bağırsak nakli yapılmış değil. Kuzey Efe, bağırsak nakli için 1 yaş altında yurt dışına gönderilen ilk hasta'' diye konuştu.

-Nakille yüzde 50 yaşama şansı kazanacak-

Yılmaz, İngiltere'deki merkezde Kuzey Efe'ye ilk olarak nakil için uygun donör aranacağını ve bulunduktan sonra operasyonun yapılabileceğini söyledi. Organ bağışı oranlarının ülkede yüksek olmasından dolayı, en kısa sürede uygun donörün bulunacağını öngördüklerini belirten Yılmaz, ameliyatın başarı şansının düşük olduğunu vurguladı. Yılmaz, ''İyi merkezlerde bile yapılan nakillerde yüzde 50 başarı şansı oluyor. Ancak, nakil gerçekleşmezse hastanın yaşama şansı bulunmuyor'' dedi.

Türkiye'de verilen bakım ve tedavi sayesinde Kuzey Efe'nin bu kadar süre hayatta kaldığını ve nakil için uygun hale geldiğine dikkati çeken Yılmaz, ''Bu sorunu yaşayanların bu kadar süre yaşamda kalabilmeleri zor. Bu, ancak kaliteli bakım ve uygun tedavi ile oluyor. Bu, Türk hekimlerinin bir başarısıdır. Hastamıza, üç günlük damar yolundan besleneceği solüsyonu da hazırladık ve onu da gönderiyoruz. Ayrıca, bebeğin İngiltere'ye Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın finansmanıyla gidiyor olması, ülkemizde insana sağlık alanında ne kadar değer verildiğinin de bir göstergesidir'' diye konuştu.

Yılmaz, operasyona ait tüm masrafların SGK ve ulaşımın ise Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını dile getirerek, ulaşım ve tedavi maliyetinin yaklaşık 1 milyon TL'yi bulacağını söyledi.

Yurt dışında tedavi için belli koşulların gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, hastaların bu imkandan yararlanabilmesi için öncelikle ilgili kurul tarafından bu kararın alınması ve Türkiye'de bu ameliyatın yapılamıyor olması gerektiğini belirtti.

Baba Cihan G. ile anne Sümer G.'nin de bebeklerine ikinci bir kez yaşama şansı tanıyacak böyle bir imkanın sağlanmış olmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Yılmaz, ailenin bu sabah 04.00'de İngiltere'ye gittiğini kaydetti.

-''Hava ambulanslarıyla toplam bin 800 hasta taşındı''-

Hava Ambulans Şube Müdürü Dr. Cantürk Eyüp Kocalar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı şu anda geçen hafta faaliyete giren iki uçakla birlikte 4 ambulans uçak ve 1'i yedek olmak üzere 18 ambulans helikopterle yurt içinde ve yurt dışında hizmet verdiklerini söyledi.

Hava ambulanslarının, acil ve afet durumlarında da personel taşıma amacıyla da kullanıldığını anımsatan Kocalar, şöyle devam etti:

''Hastalarımızın hekimleri tarafından gelen nakil talepleri, standart kurallar çerçevesinde hava operasyon merkezimiz tarafından değerlendirilerek hastaların nakle uygun olup olmadıkları değerlendirilmekte ve nakle uygun olan tüm vatandaşlarımızın nakli hiçbir ücret talep edilmeden gerçekleştirilmektedir. Bugün de aynı şekilde nakle uygun olan bir bebeğimizi İngiltere'ye gönderiyoruz.''

Kocalar, hava ambulanslarının Türkiye'de 2010 yılında faaliyete girdiğini ve o günden itibaren yurt içi ve yurt dışı dahil toplam bin 800 hastanın taşındığını ifade ederek, ''Bu hastaların 10'u yurt dışına gönderildi, 104'ü ise yurt dışından ülkemize getirildi'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim