• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Bahar geldi, uzmanlar viral enfeksiyonlar konusunda uyarıyor

Bahar geldi, uzmanlar viral enfeksiyonlar konusunda uyarıyor
Bahar aylarının gelmesiyle Kırım Kongo ve Batı Nil gibi viral enfeksiyonların insanlara bulaşka riski de artıyor.

Uzmanlar, risk altındaki vatandaşların bu enfeksiyonlardan korunmak için bilinçli ve dikkatli davranması gerektiğini ifade ediyor.

Klinik Derneği'nce 23-27 Mart tarihinde 15.'si gerçekleştirilecek olan Viral enfeksiyonlar oturumunda Türkiye için yeni olan Batı nil virüsü (BNV) , yine ortaya çıkan toscana virüs enfeksiyonları yanında her sene yeniden görülen kırım Kongo virüs ve hanta virüs enfeksiyonları da ele alınacak.

Klinik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Yıldırmak, Kırım Kongo ve Hanta virüs enfeksiyonlarının tedavilerindeki güçlük ve ölümcül sonuçlar doğurması bakımından öne çıktığını belirtiyor. Bu dört viral hastalık toplum sağlığı bakımından sorun oluşturmaktadır, risk altındaki vatandaşlarımızın da korunmak için bilinçli ve dikkatli davranması gerekiyor. Bu hastalıklar ile ilgili dikkatli inceleme yapılmaz ve akla getirilmezler ise başka hastalıklarla karışabileceklerine dikkat çeken Yıldırmak, kesin laboratuar tanılarını koymanın da çabuk ve kolay olamayabileceğini vurguluyor.

Uzmanlar özellikle ciddi seyreden hastalar için erken tanı ve destek tedavisinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. İnsana bulaştıran aracılardan bu hastalıklara yakalanMamak için en etkili yoldur. Dr. Taner Yıldırmak, bu virüslerin Türkiye'de bulunmalarının yanında, yaşam alanı bulduğu diğer ülkelere yapılan seyahatlerde de kişilere enfeksiyon bulaşabileceğini ifade ediyor.

Viral enfeksiyonlar ve Türkiye'de görüldükleri bölgeler şöyle:

- Batı Nil Virusu :
Atlar, kuşlar ve insanları arasında sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Hayvanlar arasında ölümle sonuçlanan salgınlar yapabilir. Türkiye'de geçmişte yapılmış olan araştırmalar ile çeşitli memeli hayvanlar ve insanların bu virüsle karşılaşmış olduğu gösterilmişti. Ancak 2010 yılı Ağustos aylarında Manisa'da bilinen nedenlerle açıklanamayan beyin iltihabını (ensefalit) düşündüren hastalar dikkati çekmiş ve bunların BNV enfeksiyonuna bağlı olduğu gösterilmiştir. Yaz sonu ve sonbahar başına rastlayan dönemlerde yaşlı kişilerde daha sık görülür. Sivrisinek yaşam alanlarının ortadan kaldırılması hastalıktan korunmak için en önemli mücadele yoludur.

- Toscana virüs: Enfeksiyonu tatarcık sineklerinin ısırığıyla bulaştıktan 3-4 gün sonra ani başlayan ateş, kas ve baş ağrılarıyla kendini gösteren sıtmaya benzer belirtiler yapan ancak üç gün kadar sürüp kendini sınırlayan bir hastalıktır. Beyin ve zarlarını etkileyebilmektedir. Yaz aylarında artar ve kapalı toplumlarda salgınlar yapabilir. Tatarcık humması ülkemizde ilk kez 1925 yılında İstanbul Selimiye askeri kışlasında çıkan bir salgınla dikkati çekmiştir. Akdeniz, Ege ve Trakya bölgeleri hastalık için özellikle riskli alanlardır. 2008 ve 2010 yılları arasında İzmir-Ödemiş, Adana-Kozan, Ankara-Mamak, Kırıkkale ve en son 2010'da Kahramanmaraş'ta salgınlar tespit edilmiştir.

- Kırım Kongo virüsü: Türkiye'de 2002 yılından bu yana tespit edilmiştir. Her sene yüzlerce vatandaşımızın hastanede yatarak tedavisini gerektirmekte ve can kayıplarına yol açmaktadır. Hastalığın yerleşik olduğu kırsal bölgelerde kene ısırığıyla insanlara bulaşır. Keneler üzerinde yaşadıkları sığır, koyun, keçi, tavşan ve tilki gibi hayvanlarda bulunan bu virüsü insanlara naklederler. Virüs hayvanlarda hastalık belirtisi meydana getirmez. Genelde mayıs ve ekim ayları arasında enfeksiyonlar görülür. Hastalığın tedavisini yürüten sağlık çalışanları da kan ve bulaş riski altındadır. Korunmak için aşısı, virüs kesin etkili bir ilacı yoktur. Hastalara yoğun destek tedavisi uygulanır.

- Hanta virus: Ateş kanama ve böbrek yetmezliği yapan bir virüstür. Kemiricilerden insanlara bulaşır. Hastalığa daha çok kırsal bölgelerde ve ilkbahar yaz aylarında rastlanmaktadır. Ülkemizde ilk Hanta virüs salgını 2009 yılında Zonguldak ve Bartın illerinde saptanmıştır.Virüs bulaştıktan yaklaşık iki hafta içinde ateş, trombositlerde düşüklük ve böbrek yetmezliği tablosu gelişir düzelmesi haftalarca süren bir hastalıktır. 1/3 oranında ölüm görülebilir. Virüse kesin etkili bir tedavi ve koruyucu aşısı yoktur. Hastalık görülen bölgelerde fareler ve çıkartılarıyla temasın önlenmesine yönelik tedbirler dikkatle uygulanmalıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim