• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Bahar nezlesine dikkat edin!

Bahar nezlesine dikkat edin!
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Hacer Özkan, bu günlerde bahar nezlesine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Hacer Özkan, bahar nezlesenin iş ve güç kaybına yol açtığını söyledi. Dr. Özkan, bahar nezlesinin alerjik astım, kontakt dermatit, ürtiker, alerjik konjunktivit gibi bir alerjik hastalık çeşidi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Burun akıntısı, tıkanıklılığı, aksırma, kaşıntısı, damak-boğaz ve kulakta kaşınma, gözde sulana-kaşıntı ve kızarıklılık ile şişme, koku duyusunda azalma, öksürük ve baş ağrısı gibi belirtileri bulunur.

Bahar nezlesi, daha çok ilkbahar mevsiminde kendini gösterir ve başlıca nedenleri arasında tahıl, ağaç, çimen, çiçek ve bitki polenleri bulunmaktadır. Yaz mevsimi gelinceye kadar 2-3 aylık periyotta belirmektedir.

Ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız eder; uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler; okul ve iş gücü kaybına yol açar."

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalığın tedavisi ancak hastanın alerji yapan maddeden uzak kalması ile mümkün olabilmektedir, alerji hapları, steroidli burun spreyleri ve alerjik göz damlaları hastalığa fayda sağlar.

Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışılmalı. Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde sürülen vazelin polenleri yakalayabilir. Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmalı veya hava temizleme cihazı kullanılmalı.

Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanılmalı. Klimalar ortam nemini çok düşürür, dolayısı ile havayı çok kurutur. Ortam nemini arttırmak için bir hava nemlendirici kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin veya temizleyin.

Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının. Giysilerinizi polen, toz ve vb. alerjenlerin giysilerinize yapışmaması için açık havada kurutmayın.

Düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkayın. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin veya anti alerjik yatak kılıfları kullanın. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3719 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim