• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bahara girerken fazla kilo paniği zirve yaptı!

Bahara girerken fazla kilo paniği zirve yaptı!
Ev kadınları pasta-böreğin ölçüsünü kaçırıyor, çalışanlar ise dengesiz beslenmekten dertli...

Ev kadınları pasta-böreğin ölçüsünü kaçırıyor, çalışanlar ise dengesiz beslenmekten dertli... Bahara girerken fazla kilo paniği zirve yaptı! Diyetisyen Yeşim Çelik, kışın alınan kiloların zorlanmadan verilebilmesi için alışkanlıklarda basit ama etkili değişiklikler yapılmasını önerdi
Kış aylarında kat kat giyinerek örtmeyi başardığınız fazla kilolar, güneşin kendini göstermesi ile istemeseniz de ortaya çıkacak! Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, kadınlara sağlıklı ve kalıcı kilo kontrolü ile ilgili ipuçları verdi.

KAPICIYA EKMEK ALDIRMAYIN
Günlük fiziksel aktivitenizi mümkün olduğunca artırmaya çalışın. Ekmeğinizi apartman görevlisine aldırmak yerine çıkıp kendiniz alın. Alışverişi de kendiniz yaparsanız harcadığınız enerji miktarı da artmış olur.
Misafirlerinize kek-poğaça yerine meyve ikram edin. Misafirlikler, kabul günleri yüksek enerjili ve yağ içerikli besinlerin fazla miktarda tüketilmesine sebep olduğu için kilo almaya neden oluyor.
Bu toplantılarda salata, yoğurtlu alternatifler, zeytinyağlı yemekler, sütlü tatlılar, meyve gibi sağlıklı besinler tercih etmek çok daha uygun olur. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar pişirin.

GAZLI İÇECEKLERE HAYIR!
Ev işlerinden sonra "Bir kola içeyim de keyif yapayım" demeyin! Hazır meyve suları, kola, gazoz gibi asit ve yüksek enerji içeren içeceklere itibar etmeyin. Onların yerine maden suyu, soda, taze sıkılmış meyve suları, ayran içmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
"Kızartma rahatıma geliyor" diye kolaya kaçmayın! Yemeklerinizde fazla yağ kullanıyor, sık sık kızartma yapıyorsanız, yemek tariflerinizi gözden geçirmenin zamanı gelmiş de geçiyor demektir.
Öncelikle, yemeklerinizi kalp sağlığına uygun hale getirin. Kullanılan yağ miktarına ve pişirme yöntemine dikkat edin.
Balığı kızartmak yerine fırında veya teflonda yağsız pişirin. Patates kızartmasından vazgeçemiyorsanız, pişirme şeklinizi değiştirin. Fırında patatesin hem yapımı daha kolay, hem de kalori içeriği daha azdır.
 

DÜDÜKLÜ TENCERE SAĞLIKLI BİR SEÇİM
Düdüklü tencerede yemek pişirmek hem çok pratik, hem de çok sağlıklıdır. Düdüklü tencere haricinde fırında, buharda, haşlama ya da teflon tavada yağsız pişirme de diyet yaparken tercih edilmesi gereken yöntemlerdir.
Yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanın. Tuz yerine tat verici olan nane, kekik, karabiber, kimyon gibi baharatlar kullanılabilir. Yemek masasına tuzluk koyma alışkanlığından da artık vazgeçin!
Tavuk pişirirken derisini ayırmayı ihmal etmeyin. Aynı şekilde etin görünen yağlarının ayıklanması da fazladan yağ ve kalori alımını engelleyecektir.

BİR GRAM YAĞ DOKUZ KALORİ!
Salatalarınızın yağ eklerken miktarına dikkat edin. Genellikle salatalara koyulan yağın miktarı fazla kaçabiliyor. "Nasılsa zeytinyağı koyuyorum canım; ne zarar gelecek?" demeyin. Zeytinyağı da olsa, margarin de olsa bütün yağların bir gramı dokuz kalori enerji verir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almanıza yol açar.

ŞİŞKİNLİK HİSSİNİ GİDERECEK TAVSİYELER
Çikolata krizine dikkat: Çikolata, çay, kahve, asitli içecekler ve kafein içerikli ilaçlar, regl döneminde uykusuzluğa neden olabilir.

DEMİRE YÜKLENİN
Karın ağrısına muz: Bu dönemde magnezyum içeriği yüksek olan besinleri tercih edin. Magnezyumun en iyi kaynakları; soya, baklagiller, balık, et, lifli yeşil sebzeler, muz, elma, kuru kayısı, ceviz, fındık, fıstık, özü ve kepeği ayrılmamış tahıllardır. Unutmayın, bol sebze ve meyve tüketimi, regl öncesi gerginliği en aza indirir.
Demir oranınızı koruyun: Demir içeriği yüksek olan besinler de âdet dönemindeki şişkinlik ve karın ağrısı gibi sıkıntılarını giderir. Demirin en iyi kaynakları; kırmızı et, karaciğer, dalak, yumurta, üzüm pekmezi, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagillerdir.
Tuz gerginliği artırır: Tuz ve tuzlu gıdalar, regl döneminde üzerinizdeki şişkinlik ve gerginliği artırmaktan başka hiçbir işe yaramaz!

LİFLİ BESİNLERLE KABIZLIĞI ÖNLEYİN
Kabızlık çekmemek için düzenli aralıklarla azar azar yiyin. Özellikle bitkisel ürünlerle, lifli gıdalarla beslenin. Ana protein kaynağı olarak balık, tavuk, tahıl ve baklagilleri tercih edin.
Regl döneminde de hareketsiz kalmayın. Evden işe, işten eve giderken biriki durak erken inip yürümek yalnız âdet döneminde değil, her zaman sizin için iyi bir egzersiz olacaktır. Spor, hormonal dengeyi korumada önemli rol oynar.

ÖĞLENLERİ PİZZA YERİNE IZGARA KÖFTE
Çalışan kadınlar, kilo almalarının nedenini uzun süre masa başında çalışmaya bağlasa da; ofiste ikram edilen abur-cuburları önemsemez. Oysa, gün içinde sürekli meşrubat içmek, öğün atlamak ve çikolata ya da cips gibi şeyler yemek kilo almalarına zemin hazırlar.

MASA ÜSTÜ SÜRAHİ
Öğle yemeğinde ofis dışına çıkılamıyorsa, yemek siparişi verirken yüksek yağ ve kalori içermemesine dikkat edin.
Pizza veya hamburger gibi yağlı yemekler yerine kepekli sandviç, ton balıklı salata, ızgara köfte veya kepekli tost yiyin.
Çalışma masanıza bir litrelik bir sürahi koyun ve gün içinde çay-kahve yerine bol bol su için. İKİ

SAATTE BİR YİYİN
Hafta sonu alışveriş listenize ofis yiyeceklerinizi de ekleyin. Çekmecenize kuru kayısı, incir, grisini, kepekli bisküvi, ceviz, fındık tarzı bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyun. İki saatte bir bu besinlerden tüketin.
Toplantıda veya ofiste bir şeyler yemeniz mümkün değilse ara öğün olarak az yağlı sütle hazırlanan bir fincan kafeinsiz kahve içebilirsiniz.

BULGUR PİLAVI DOĞRU SEÇİM
Öğle yemeğiniz çalıştığınız şirket bünyesinde hazırlanıyorsa, karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekleri tercih edin.
Özellikle salata ve et ya da tavuk gibi protein içeren bir besin sizi uzun süre tok tutacak, atıştırmanızı engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmanıza sebep olacaktır.

TATLI YERİNE BİSKÜVİ YA DA MEYVE
Öğle yemeğinde kan şekerini hızla yükselten, glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durun. Örneğin, makarna yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepek ekmeği yiyin.
Tatlı yemek isterseniz, hamurlu tatlılar yerine 1-2 bisküvi veya meyve ile yetinmeye çalışın.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim