• BIST 9530.47
  • Altın 2473.433
  • Dolar 32.4948
  • Euro 34.8146
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Bakan Akdağ: 2023 vizyonumuz doktor sayısını 120 binden 200 bine çıkarmak

Bakan Akdağ: 2023 vizyonumuz doktor sayısını 120 binden 200 bine çıkarmak
Bakan Akdağ: Daha iyi sağlık hizmeti verilebilmesi için mevcut olan 120 bin doktor sayısını 2023 yılına kadar 200 bine, hemşire ve ebe sayısını da 180 binden 400 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de doktorlara düşen iş yükünün fazla olması nedeniyle strese girdiklerini belirterek, Akdağ, bu sorunun çözülerek vatandaşa daha iyi sağlık hizmeti verilebilmesi için mevcut olan 120 bin doktor sayısını 2023 yılına kadar 200 bine, hemşire ve ebe sayısını da 180 binden 400 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bir dizi incelemeler ve açılışlar için Samsun'da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, eski havaalanı yerinde inşa edilen ve hizmete geçen Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılış öncesi konuşmasına, hastanenin taşınmasında, yapılmasında ve açılmasında emeği bulunan herkese teşekkür ederek başlayan Bakan Recep Akdağ, "Geldiğimiz bir nokta var ve bu noktada kalmayacağız. Bu hastanenin bulunduğu mükemmel bir arazi var. Karadeniz'e hasta getirebilecek Rusya'nın Balkanların önemli bir sağlık kampüsü haline gelecektir. Grup bir şehir hastanesi haline gelecek. Bu içinde bulunduğumuz arazide toplam bin 500 yataklı bir hastane oluşturulacak. Bu oluşturulacak bin 500 yataklı hastane şimdikinden daha iyi hizmet verecek. Bu hastane bizim kafalık eserimiz. Allah izin verirse bu alanda oluşturacağımız Büyükşehir Hastaneler Grubu ustalık eserimiz olacak. Değerli halkımız bundan daha da fazlasına layıktır. Başbakanımızın bu kararlılığı olmasaydı biz bu dönüşümü gerçekleştiremezdik. İsterdik ama yapamazdık." dedi.

Bakan Akdağ, "Vatandaşlarımız artık bütün hastanelerde eşit ve adil olarak sağlık hizmeti almaktadır. Bugün hastanelerimiz artık cihaz fakiri değil. Bugün Türkiye'deki hastanelerdeki cihazlar bir çok Avrupa ülkelerindeki hastanelerde yok. Allah'a şükürler olsun, Cenabı Allah bize bu günleri gösterdi." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE HER 100 BİN KİŞİYE 150-160 DOKTOR DÜŞÜYOR"

Sağlık çalışanlarına övgüde bulunan Bakan Akdağ şöyle devam etti, "Türkiye'de sağlık çalışanı olmak zordur. Çünkü Türkiye'de sağlık insan gücü sayısal anlamda maalesef azdır ve yetersizdir. Avrupayla kıyasladığımız zaman, her 100 bin kişiye Avrupa ortalamasında 350 doktor düşmektedir. Türkiye'de ise 150-160 doktor düşüyor. Nüfusu göre kıyasladığımızda yarısından daha az. Bunun anlamı her Türk hekimine düşen iş yükü ortalama bir Avrupa hekiminin üzerine düşün yükün en az iki katıdır. Hemşirelerimiz için ise bu yük biraz daha fazladırBu rakamlar bize yıllarca meslek örgütlerinin yanlış politika yürüttüklerini söylüyor. Tıpta bir ömür geçirdim, 33 yıllık bir geçmişim var. Her 14 Mart'ta tıp örgütleri Türkiye'de doktor sayısı fazla, öğrenci sayısı fazla azaltılmalıdır yönündeki ifadelerine şahit oldum. Kötü olduklarını sanmıyorum fakat yanlış politika yürüttüklerini düşünüyorum."

Bakan Akdağ, "Benim Sağlık Bakanlığımın 3'üncü senesine kadar buna itiraz eden hiç olmadı. Açıkça söyleyeyim ki o zamana kadar bende farkında değildim. Gerçeği öğrendikten sonra şunu gördüm. En önemli sağlık problemi ve sağlık geçeğimiz açısından en önemli meselemiz Türkiye'deki insan sağlık gücünün yetersizliği. Onun için 2023 vizyonumuz da doktor sayısını 120 binden 200 bine çıkarmak. Hemşire ve ebe sayısını 180 binden 400 bine çıkarmak var. Diğer sağlık çalışanları içinde bu böyle. Bu vizyona ve bu rakamlara rağmen 2023 yılına vardığımızda yine Avrupa rakamları ortalamasının altında kalacağız ama inanıyorum ki bu rakamlar bugün ki iş yükümüz büyük oranda azaltacaktır. Bu iş yükü doktorları strese sokuyor. Bu yük sağlıkçılarımız hizmet verirken zor durumda kalmalarına neden oluyor. Bu iş yükü nedeniyle zaman zaman hasta ve hasta yakınları ile doktor arasında sorunlara neden olabiliyor. Onun için gerçekleri bu noktada görmek lazım." dedi.

Sağlıkta büyük bir değişim ve dönüşümün gerçekleştiğini belirten Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise, "Ülkemiz büyük bir değim ve dönüşüm yaşadı. Bu şunu gösteriyor, kamu yönetimini siyaset yönetimini toplum hayatında, gelecek perspektifinde insanlarımızın umutlarında kendilerini mutlu hissetmelerinde ne kadar daha önemli olduğunu son 9 yıl, özellikle bizim 74 milyon insanımıza göstermiştir. Bir yönüyle birlikte aslında tüm dünyada da kamu ve siyaset yönetiminin mekanizmasının ne kadar önemli ve ehemmiyetli olduğunu bugünlerde aslında görüyor ve idrak ediyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve Vali Hüseyin Aksoy ile Ak Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni'nin katılımıyla açılış kurdelesi kesildi. Düzenlenen açılış programında ayrıca işitme engelli kursunu tamamlayan sağlık çalışanları bakanlar tarafından sertifikaları verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim