• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Bakan Akdağ’dan dört tavsiye ; Şunlara dikkat edin ...

Bakan Akdağ’dan dört tavsiye ; Şunlara dikkat edin ...
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin bu dönemde 10 üzerinden 7.5-8 olduğunu belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bu dönemde kaliteyi 10 üzerinden 9’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin bu dönemde 10 üzerinden 7.5-8 olduğunu belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Bu dönemde kaliteyi 10 üzerinden 9’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Refik Saydam’dan sonra en uzun süre Sağlık Bakanı olan ve dört dönem bu görevi üstlenen Bakan Akdağ, sağlığın gündemine ilişkin gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı görevinin dua almak için güzel yerler olduğunu ama diğer taraftan kul hakkına girmek gibi endişesinin de olduğunu söyleyen Akdağ, 9 yıldır temsiliyet hariç makam koltuğuna hiç oturmadığını açıkladı.
 

1- 112’Yİ GEREKSİZ YERE ARAMAYIN
2- İHTİYAÇ YOKSA ACİLE GİTMEYİN
3- İLAÇTA DOKTORA ISRAR ETMEYİN
4- KENDİ SAĞLIĞINIZA SAHİP ÇIKIN

ŞUNLARA DİKKAT EDİN!
Bakan Akdağ, dört önemli uyarıda bulunarak vatandaşlardan şunları istedi; “Birincisi 112’yi gereksiz yere aramamalıyız. İkincisi doktorlara ilaç yazması hususunda asla ısrar etmemeliyiz. Doktor senden benden neyi yazacağını iyi biliyor. Üçüncüsü hastane acillerine gerçekten ihtiyacımız olmadıkça hasta götürmeyelim. Dördüncüsü de Sağlık


Bakanlığı’nın bizim sağlığımızı belli noktalarda bizim yerimize koruyamayacağını bilelim. Bireysel olarak kendi sağlığımızı koruyacak hayat biçimine dönmemiz lazım.”

YÜRÜME BANTLI HASTANELER
29 Bölgede dev şehir hastanelerini 2015 yılına kadar bitireceklerini belirten Bakan Akdağ, “Bunların 6’sı İstanbul’da olacak. Orada iki tane dev şehir hastanesi yapacağız. Anadolu yakasında arsa arıyoruz. Onun dışında İstanbul’un 6 bölgesinde yine yeni hastanelerle oradaki hastanecilik yapımızı çok kuvvetlendireceğiz. Bütün Türkiye’de de böyle olacak. Örneğin Karadeniz’de Samsun-Trabzon, Doğu Anadolu’da Van, Erzurum, Güneydoğu’da Elazığ-Malatya, Diyarbakır, Kayseri gibi buralara kendi bölgelerinin hakim şehirlerine hastaneler inşa edeceğiz. O hastanelerde her türlü imkanın mükemmel olmasını istiyoruz. Mesela yer üstünde otopark olmayacak bu hastanelerde. Çevreci bir yaklaşımla yemyeşil bir çevresi olan hastaneler düşünün. Hastane içinde hastalar yürüme bantlarını kullanacaklar. Gerekirse hasta golf arabalarıyla bahçeye taşınacak” diye konuştu.

YABANCI DOKTOR TALEBİ
Türkiye’ye Türk vatandaşı olmayan doktorların gelip çalışabilmesi gerektiğini belirten Bakan Akdağ, “Yıllardır biz Türkiye’den dışarıya beyin göçü oluyor demiyor muyuz? Bırakalım Türkiye de dışarıdan beyin gücü alsın. Üstelik sağlık turizmi gelişiyor. Buna karşı çıkmak demode milliyetçiliktir” dedi. Türkiye’nin çok ciddi bir sağlık personeli açığı bulunduğunu hatırlatan Akdağ, “Yabancı doktor konusunu hükümetimize sunacağım. Tahminimize göre Türkiye’de geleyim çalışayım diyen yabancı doktor sayısı, kısa vadede 2 bin ve 5 bin arasında olabilir” diye konuştu. Gençlerin tıp fakültelerini tercih ettikleri halde kontenjanlarının az olduğunu da vurgulayan Akdağ, “Tıp fakültelerine 5 bine yakın öğrenci alınıyordu ve bu sayı bugün 8 bine ulaştı. Bunun 12 binlere çıkması lazım” diye konuştu. Akdağ, Türkiye’deki 120 bin hekim sayısını 200 bine ulaştıracaklarını ve 80 bin daha hekimin yetişmesi gerektiğini söyledi.

RANDEVU SİSTEMİ 2012’DE
Yıl sonuna kadar bütün hastanelerde Merkezi Hastane Randevu Sisteminin hayata geçirilmiş olacağını belirten Bakan Akdağ, “Vatandaşımız hastaneye gittiği zaman randevusunu alarak gidecek. Doktorun ismine randevu verilecek. Şu anda bu alanda bin kadar canlı operatör görev yapıyor. Sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte 5 bini bulacak” dedi. Ayrıca 2 ambulans uçağı vatandaşın hizmetine sunduklarını belirten Bakan Akdağ, 3 ambulans uçak için de ihalenin tamamlandığını, şu anda teslimat aşamasında olduğunu açıkladı.

Saçımı değirmende ağartmadım
Tıp fakültelerinin eğitim ve araştırma kısımlarının üniversitelere, üniversitelerin satın alma kısmının da sağlık bakanlığına karşılıklı devri konusunda çalışma yaptıklarını belirten Bakan Recep Akdağ, “Üniversitelerin eğitim ve araştırma yaparken aynı zamanda hastane yönetmeleri gerekmiyor. Dünyada üniversitelerin hastaneleri yok. Eğer bu mümkün olmazsa elimizdeki kanunlar ortak çalışmaya imkân veriyor. İsteyen her üniversiteyle ortak çalışıyoruz. Bunu Rize’de, Erzincan’da, Sakarya’da yapıyoruz ve şimdi Marmara üniversitesinde yapıyoruz. Hükümetin üniversite hastanelerine son bir yıl içerisinde 400’ü hibe 400’ü de eskiden vatandaştan alınan özel muayene parası olmak üzere 800 milyon lira ayırdığını anlatan Bakan Akdağ, “Kendisine 150 milyon lira hükümetin kanunla hibe para verdiği tıp fakültesi hastanesinin borcu şimdi 200 milyon liranın üstünde. 200 milyon lira akla ziyan bir borç. Her alanın bir uzmanlığı olur. Biz de bunun uzmanıyız. 9 senedir bu saçları değirmende ağartmadık” dedi. 

Gökhan Kaya

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3951 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim