• BIST 9809.26
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Bakan Çelik: Hemen fon sistemine geçilmeli

Bakan Çelik: Hemen fon sistemine geçilmeli
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bir yıl çalışılmadan kıdem tazminatı hakkı elde edemediği için işçilerin yüzde 90'ının hak kaybına uğradığı kıdem tazminatı konusundaki tartışmalara son noktayı koydu.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bir yıl çalışılmadan kıdem tazminatı hakkı elde edemediği için işçilerin yüzde 90'ının hak kaybına uğradığı kıdem tazminatı konusundaki tartışmalara son noktayı koydu. Bir gün bile zaman kaybetmeden hemen fon sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

İŞÇİ ZOR PARA KAZANIYOR

Bakan Faruk Çelik, Gebze'de önceki gün kapanan işletmenin mevcut kıdem tazminatı sisteminin nasıl olduğuna önemli bir örnek olduğunu belirterek, 'Fabrika iflas etmiş, 630 işçi kıdem tazminatını alamıyor. Adamın 17 günü kalmış emekliliğine, 110 bin lira tazminat alacakmış, hepsi gitmiş. Bu sistem doğru mu? Bana çıksın bir sendikacı anlatsın. Garibim 25 yılını vermiş. Tam emekli olacakken kıdem tazminatı gitti, ne yapacaksınız. Bunlar yaşanıyor. Ben kendim çalıştım, işçi nasıl zor para kazanıyor, iyi biliyorum' dedi. İşverenlerin 'yıllık biriken bu tazminatı ben kullanıyorum' dediğine dikkat çeken Çelik, 'Senin bu parayı kullanma yetkin yok ki. Yeni sistemde kıdem aylık olarak ödeneceği için işveren de parayı kullanamayacak. 1 yılını doldurarak kıdem tazminatı alan yüzde 10'luk kesim de yüzde 90'lara çıkmış olacak. Böylece bütün işçiler kapsama girecek' dedi.

Tazminat aylık ödenecek

Yeni uygulama ile ilgili işsizlik fonuna dokunmayacaklarını dile getiren Bakan Çelik, işverenin de toplu ödediği kıdem tazminatını aylık olarak ödeyebileceği bir düzenlemeyi öngördüklerini kaydetti. Böylece işveren üzerinde kıdem tazminatı yükünün birikmeyeceğini vurgulayan Çelik, 'İşveren 15 yıl sonra karşımıza çıkıp 'ben kıdem tazminatını ödeyemiyorum' diyemeyecek' ifadelerini kullandı.

Türk-İş: Kimse huzurunu bozmasın

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili bir sıkıntı olmadığını belirterek, 'Kimse huzurunu bozup emekliliğe falan müracaat etmesin. Biz bununla ilgili geriye gidecek hiçbir şeyin içinde olmayız. Bunun altına ne imza atarız, ne o toplantıya katılırız, buna da şiddetle karşı çıkarız' dedi. Emekli olmak için talepte bulunanların olduğuna dikkati çeken Atalay, 'Özellikle Türk-İş sendikalarının üyelerine sesleniyorum. Bununla ilgili problem yok. Onun ötesinde iş yerlerinde verimi düşürecek açıklama bunlar' diye konuştu.

Cahit Saraçoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim