• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Bakan Çelik'ten 'asgari ücret' açıklaması

Bakan Çelik'ten 'asgari ücret' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret düzenlemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bir taraftan çalışanların talep ve şartları, diğer taraftan ekonominin genel gidişatı taraflarca ele alınacak ve 1 ay boyunca bu hususlar değerlendirildikten sonra uzlaşılacak" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında toplandı. Toplantıya 5’i işçi, 5’i işveren, 5’ide devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti. Toplantıda, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret zammı belirlenecek. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, 2014 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandıklarını bildirerek, "Asgari ücret taban ücrettir. Bu açıdan bakıldığında çalışanlara dönebilecek miktarın komisyon tarafından altında olamayan ücrettir. Asgari ücreti bir geçim ücreti olarak ele almak değil, taban ücreti, sosyal koruma ücreti olarak değerlendirip bu çerçevede bir yaklaşımın doğru olduğu inancındayım" dedi. Asgari ücretin, genel ücret düzeyi ve kayıt dışı istihdam gibi pek çok unsuru etkilediğini belirten Çelik, asgari ücretle çalışanların enflasyona ezdirilmediğini ifade etti. Çelik, Aralık 2002 yılında 250 TL olan brüt asgari ücretin, bin 21 TL’ye ulaştığını dile getirdi. 2014 yılında uygulanacak asgari ücrette Türkiye’nin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, bir taraftan çalışanların talep ve şartları, diğer taraftan ekonominin genel gidişatının taraflarca ele alınacağına ve 1 ay boyunca bu hususlar değerlendirildikten sonra uzlaşılacağına işaret etti. Çelik, "1 aylık süre içinde samimi olarak yapılacak değerlendirmeler neticesinde uzlaşı noktasına gelir’ temennisinde bulunuyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik, "Hepimize düşen sorumluluklar var, komisyon 1 ay boyunca sağlıklı bir şekilde çalışmasını tamamlayacak" dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin emek sömürüsünü önlemek için etkin bir sosyal politika aracı olduğunu belirterek, "Ücret gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş ve yaşam düzeyini sağlayan bir ücret olmalıdır" dedi. Yıllık programda asgari ücretin 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında artırılmasının öngörüldüğünü anlatan Irgat, bunun kabul edilemez bir öngörü olduğunu ifade etti. Bugün net asgari ücretin günlük 26,79 lira olduğunu kaydeden Irgat, var olan asgari ücret dikkate alındığında, yıllık programda öngörülen yüzde 3 oranındaki artışın yüzde 4 veya 5 olmasının da bir anlam taşımadığını ifade etti. Irgat, "Asgari ücretin belirlenmesinde temel alınan esaslar arasında yer alan ’yaş’ üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Bilindiği üzere, asgari ücret işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıkları ayrı ayrı belirlenmektedir. Bu ayrımın ortadan kaldırılması isabetli olacaktır" diye konuştu.

İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir, asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade, asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artışın sağlanması gerektiğini belirtti.

Toplu iş sözleşmesi uygulayan iş yerlerinde yasal asgari ücretin uygulanmaması gerektiğine dikkati çeken Demir, bu iş yerlerindeki ücretlerin işçi ve işveren taraflarınca birlikte belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Demir, konunun yüksek cari açık yönünden öneminin gözetilmesi gerektiğini söyleyerek, kur baskısının asgari ücretin olumsuz etkilerinin eklenmemesi gerektiğine işaret etti.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 877 lira 50 kuruş net 700 lira 73 kuruş olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 868 lira 27 kuruş düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2097 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim