• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Bakanlığa gıda hilelerini önleme çağrısı

Bakanlığa gıda hilelerini önleme çağrısı
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, tavuk dönerine çöpe atılması gereken sakatat parçaları, bağırsak, paça gibi atık maddelerin yanı sıra inek memesinin dahi katıldığına dikkat çekerek Bakanlığıbu tür gıda hilelerini önlemeye çağırdı.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, tavuk dönerine çöpe atılması gereken sakatat parçaları, bağırsak, paça gibi atık maddelerin yanı sıra inek memesinin dahi katıldığına dikkat çekerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı bu tür gıda hilelerini önlemeye çağırdı.

THD Genel Başkanı Çakar, dernek genel merkezinde bir basın açıklaması yaptı. Neredeyse her gün basından çeşitli gıda hileleri hakkında haberler okuduklarını, 28 Haziran'da Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili Şefik Aslan'ın tavuk dönerdeki hilelere değinmesinin ise bu konuda "bardağı taşıran son damla" olduğunu ifade etti. Aslan'ın ekmeğe karbonat katılarak renginin beyazlatıldığını söylemesi, kasaplarda et terbiye edilirken yüzde 20-25 oranında su verilip ağırlaştırıldığının belirtmesinin, tüketicilerin sağlığının ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Çakar, "Son zamanlarda basında ve kamuoyunda çöpe atılması gereken sakatat parçaları, bağırsak, kıyılmış tavuk derisi, paça gibi artık maddelerin katıldığı, tavuk dönerine inek memesinin dahi katıldığı yer almaktadır. Bu hilelerin tüketiciler tarafından anlaşılmaması, fark edilmemesi için artık maddelerin baharatlandırılarak tavuk dönerinin içine karıştırıldığı belirtilmektedir. Söz konusu hileli tavuk dönerlerin ucuz olması nedeniyle, özellikle de bu tür hileli tavuk dönerleri daha çok tüketen ve ekonomik durumu iyi olmayan tüketicilerin sağlığı çok daha büyük risk ve tehlike altında bulunmaktadır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı gıda hilelerini önlemeye ve görevini yapmaya çağıran Çakar, şunları kaydetti:

"Tüm bu hilelere karşı Tarım Bakanlığı ne yapmaktadır? Denetimlere neden ağırlık verilmemektedir? Eğer, denetimler sonucunda bu tür hileler saptanmışsa, neden risk ve tehlike altında bulunan tüketiciler ve kamuoyu bakanlık tarafından bilgilendirilmemektedir? Tüketicilerin bu tür gıda hilelerini anlayabilmesi mümkün değildir. Bu hileler, ancak laboratuarlarda yapılacak testler sonucunda anlaşılabilir. Tüketici Hakları Derneği olarak Tarım Bakanlığını tüketicilerin evrensel haklarından olan sağlık hakkı ile bilgilenme hakkına saygılı olmaya ve bu konuda görevini yapmaya çağırıyoruz. Tarım Bakanlığı bu tür gıda hilelerine son vermelidir, yaptığı denetimler sonucunda risk ve tehlike altında bulunan tüketicileri ve kamuoyunu bilgilendirmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1973 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim