• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Bakanlık, obeziteye karşı belediyeleri harekete geçirdi

Bakanlık, obeziteye karşı belediyeleri harekete geçirdi
Sağlıklı Bakanlığı, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında bin 500 belediye başkanlığına, Yerel Yönetimler Aktivite Planı gönderdi.

Yerel yönetimlere, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom imzasıyla bir de yazı gönderildi. Yazıda, Türkiye'de 30 yaş üstü bireylerde obezite görülme sıklığının erkeklerde yüzde 21.2, kadınlarda ise yüzde 41.5 olarak saptandığı belirtildi.

Yapılan çalışmalarda, yetişkinlerde görülen obezitenin 1/3'ünün çocuklukta ya da adölesan döneminde başladığı, bu dönemde görülen obezitenin yüzde 5'inin hormonal ve genetik faktörlere bağlı olduğu, yüzde 95'inin ise aşırı yeme ve teknolojinin getirdiği hareketsiz yaşam nedeniyle besinlerle alınan enerjinin harcanamamasından kaynaklandığı kaydedildi.

Belediyelere gönderilen yerel yönetimler aktivite planında yer alan bazı faaliyet önerileri şöyle:

-Özellikle ev hanımlarına yönelik egzersiz programlarının hazırlanması ve TV kanallarında yayımlanması.

-Merdiven kullanmayı engelleyecek herhangi bir sağlık problemi yoksa bireylerin asansör yerine merdiven kullanmasına yönelik aktiviteler yapılması.

-Alışveriş merkezleri gibi toplu kullanım alanlarında egzersiz yapılan alanların oluşturulması.

-Kısa mesafelere araçla değil, yürüyerek gidilmesinin özendirilmesine yönelik aktiviteler yapılması.

-Otomobillere göre değil, yayalar, engelliler, bisiklet kullananlara, vb öncelik verilerek tasarlanmış şehir içi alanların oluşturulması.

-Yaz okulları, kamplar vb yerlerde, öğrencilere temel beslenme ve fizikse aktivitenin önemine yönelik bilgilerin verilmesinin sağlanması.

-Fiziksel aktivite yapmaya uygun olmayan ve kullanılamayan okul spor salonlarının ve bahçelerinin fiziki şartlarının düzeltilmesi ve uygun olanların sayısının artırılması.

-Okul kantin ve yemekhanelerindeki beslenme hizmetlerinin belirli aralıklarla yeterli ve dengeli beslenme ve besin güvenliği kriterlerine uygunluğu açısından denetiminin sağlanması.

-Okul çevresinde gıda satışı yapan veya toplu beslenme hizmeti sunan iş yerlerinde satışa sunulan gıda maddeleri ile gıda güvenliği ve beslenme hizmetlerinin yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygunluğunun belirli aralıklarla denetlenmesi.

-500'den fazla çalışanı olan iş yerlerinde çalışan sayısına uygun kapasitede spor merkezi kurma zorunluluğu getirilmesi ve bu tesislerde uzmanlarca egzersiz programlarının yürütülmesi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim