• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Bakanlıktan soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Bakanlıktan soba zehirlenmelerine karşı uyarı
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı evlerdeki tüm ısıtma sistemleri ve bacaların bakımının her yıl düzenli olarak bu konudaki yetkin kişilere yaptırılması, özelikle lodos estiği günlerde sobaların yatmadan önce söndürülmesi gerektiğini bildirdi.

Ertek, karbonmonoksit gazının kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Bu yakıtların kullanıldığı baca sistemlerinin iyi olmaması; yangın, araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarda, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabildiğini belirten Ertek, "Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler bu gazı soludukları için zehirlenmeler ortaya çıkabiliyor" dedi.

Trafik polisleri, itfaiyeciler, kapalı garaj ve çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, kalorifer kazanı dairesinde çalışanlarla otomobil tamircilerinin karbonmonoksit zehirlenmeleri açısından risk altında olduklarını ifade eden Ertek, karbonmonoksit zehirlenmelerinin çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalarla gebelerde daha büyük risk teşkil ettiğini kaydetti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin, zehirli gaza maruziyete göre "akut" ve "kronik" tipte olabildiğini, belirtilerin de buna göre değişiklik arz ettiğini anlatan Ertek, akut zehirlenmelerde şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görme kaybı, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu ve vücutta uyuşma; kronik zehirlenmelerde ise şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissi, uyuşma, göz kararması, unutkanlık, huzursuzluk ve denge bozukluğu görüldüğünü bildirdi.

"Ölümle sonuçlanabilir"

Karbonmonoksit zehirlenmesinin ölümle sonuçlanabilen çok ciddi bir zehirlenme olduğuna dikkati çeken Ertek, "Bu sebeple karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenmelerde, zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı, derhal en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin basit bazı önlemlerle önlenebileceğini belirten Ertek, bu konuda halkın bilgilenmesi ve bilinçlenmesinin önemine işaret etti. Ertek, bunun için alınması gereken önlemlerle ilgili şunlara dikkat çekti:

-Evlerdeki tüm ısıtma sistemleri ve bacaların bakımı her yıl düzenli olarak, bu konudaki yetkin kişilere yaptırılmalıdır.
-Özellikle lodos estiği günlerde sobalar yatmadan önce söndürülmelidir.
-Ev içinde, kapalı garajlarda veya pencere kenarlarında jeneratör ve bacasız ısıtma araçları kullanılmamalıdır. -Banyo içinde şofben bulunmamalı, ayrıca şofbenlerin baca sistemlerinin iyi çekmesi sağlanmalıdır.
-Pencere açık olsa bile kapalı garajlarda araçlar çalışır durumda bırakılmamalıdır.

Türkiye'nin her yerinden ücretsiz ulaşılabilen "114 zehir danışma hattı"nın da karbonmonoksit zehirlenmelerinde aranabileceğini bildiren Ertek, "Karbonmonoksit ve diğer zehirlenmeler için Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesinde 24 saat kesintisiz hizmet veren 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) vasıtasıyla hem sağlık çalışanlarına danışma hizmeti veriliyor hem de halka yönelik bilgilendirme hizmetleri sunuluyor. Toplumun her kesimine ulaşmak amacıyla da bastırdığımız karbonmonoksit zehirlenmeleriyle ilgili broşürü de bütün il sağlık müdürlüklerine gönderdik" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesi sebebiyle UZEM'e 2007'de başvuran 416 vakadan 2'sinin, 2008'de 506 vakadan 7'sinin, 2009'da ise 455 vakadan 6'sının kaybedildiğini belirten Ertek, "Kış aylarının hüküm sürdüğü bu günlerde ısıtma araçlarının çok kullanıldığı göz önüne alınarak vatandaşların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim