• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Bakanlıktan Tam Gün Yasası'nı değiştirme sinyali

Bakanlıktan Tam Gün Yasası'nı değiştirme sinyali
Anayasa Mahkemesi'nin, sağlık alanında yapılan Tam Gün Yasası düzenlemesini iptal etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri ...

Anayasa Mahkemesi'nin, sağlık alanında yapılan Tam Gün Yasası düzenlemesini iptal etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Tam Gün konusunda "Dünle bugün arasında bir değişiklik yok." dedi.Prof. Dr. Şencan, Anayasa Mahkemesi'nin, 650 sayılı kanun hükmünde kararnamenin (KHK) hekimlerin muayenehane açmasıyla ilgili maddelerini "Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden" iptal etmesine ilişkin kararını bakanlıktaki makamında basın mensuplarına değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin, kararı usul yönünden verdiğini, esasla ilgili bir yorum yapmadığını, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından itibaren 6 aylık yeniden düzenleme süresi tanındığını ifade eden Şencan, bu süre içerisinde yürütmeyi durdurma gibi bir yaptırımın da olmadığını kaydetti. Kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonrasına kadar uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Şencan, "Dünle bugün arasında veya yarına kadar, bir-iki aya kadar herhangi bir uygulama değişikliğinden bahsetmemek gerekiyor. Bugünden yarına bir uygulama değişikliği yok. Resmî Gazete'de yayımlandıktan 6 ay sonrasına kadar yeni bir düzenleme yapmak için vakit var." dedi.

Kanunda düzenleme yapılırken konuyla ilgili tüm birikimin dikkate alınacağını belirten Şencan, şunları söyledi: "Biz üniversite hocalarımızın hiçbirisinin hizmetinden vatandaşın mahrum kalmasını istemeyiz. Bu kesin. Ama bir taraftan 'Üniversite hastanelerinde hizmetten mahrum kalınıyor' yorumu yapılırken, diğer taraftan 'Parası olmayanlar zaten bu hizmetten mahrum kalıyordu' noktasına da asla geri dönmek istemiyoruz. 'Para vermeden hocayla görüşülemez, hoca muayenesi para vermeden olmaz' anlayışına bir daha dönmek gibi düşüncemiz asla yok."

'Tam gün'de geriye dönüş olmayacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmî olarak iptal edilen 'Tam Gün Yasası'yla ilgili geriye dönüş olmayacağını söyledi. Yüksek Mahkeme'nin konuya esastan değil usulden karar verdiğini belirten Çelik, "Bugünden geriye dönüş söz konusu değil. Eski sisteme dönülecek diye bir şey yok. Bu konu bizim gündemimize yeniden gelecek, değerlendirip karar alacağız. Biz kendi insanımızı, sağlığını sadece muayene hekimlerine havale etmek konumuna sahip değiliz." dedi.

Doktorlar 8 saatten fazla çalışmamalı

Anayasa Mahkemesi'nin hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan kanunun ilgili maddelerini iptal etmesi ile ilgili Özel Sektör Hekimleri Derneği Başkanı Filiz Küçük, çok sık yönetmelik değişikliği yapıldığını söyledi. Bir kanuni düzenlemeye uyum sağlanamadan bir diğer değişikliğin yapıldığını vurgulayan Küçük şunları söyledi: "Bu durumun oluşturduğu belirsizlik doktorları önünü göremez bir hale getiriyor. Özel Sektör Hekimleri Derneği olarak biz Tam Gün'den yanayız. Çünkü doktorların günde 8 saatten fazla çalışmasına karşıyız. Doktorlar çalışacağı yere karar vermeli tabii ancak değişiklikler çok hızlı yapıldığı için bir düzen oluşmadı. Doktor sayısı yeterli değil, Sağlık Bakanlığı da şu an gördü bunu. Yanlış olan şu ki yaptıktan sonra görülüyor yanlışlar. Yasa çıkarılmadan önce kaç doktor, kaç hastane var, bunlar hesaplanmıyor."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim