• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

Bakanlıktan uyuşturucuyla mücadele kitapçığı

Bakanlıktan uyuşturucuyla mücadele kitapçığı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hazırladığı kitapçıkta, gençlerde uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmesi için ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hazırladığı "Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma" kitapçığında, gençlerde uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmesi için ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, uyuşturucu madde kullanımının son yıllarda artması üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile uyuşturucuyla mücadelede ortak çalışmalar yürüten Bakanlık, bu kapsamda, "Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma" kitapçığı hazırladı.

Kitapçıkta, ailelere ergenlik dönemi ve bu dönemdeki değişimler hakkında bilinçlenmeleri, ergen duygu ve düşünceleri ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmaları ve bu dönemi sağlıklı atlatabilmeleri için yapılması gerekenler anlatıldı.

Ailelere ergenlik döneminde madde kullanım süreçlerine ilişkin bilgilerin verildiği kitapçığa göre, Türkiye'de madde, alkol ve tütün kullanımı erken yaşlardan itibaren başlıyor.

Ailelere ergenlik döneminde madde kullanma riskini göz önünde bulundurup bu konuda bilinç düzeylerini artırması öneriliyor. Madde kullanımında, ailesel özellikler, çevresel ve sosyo ekonomik faktörler, davranış sorunları, olumsuz ergenlik deneyimleri etkili oluyor.

Ergenlerin madde deneme nedenleri arasında, merak, arkadaş baskısı, kişisel yatkınlık, sorunlarla baş etme yöntemi olarak, kendini kanıtlama yer alıyor.

-Ergenler önce alkol ve sigara gibi yasal maddeleri deniyor

Yapılan çalışmalarda, ergenlerde alkol ve madde kullanımının ergenlik döneminden itibaren genellikle düzenli bir seyir izlediği belirtiliyor. Bu bulgulara göre ergenler önce alkol ve sigara gibi yasal maddeleri deniyor, alkolde bira ve şarabı, rakı ve viski gibi daha sert içkiler izliyor. Alkol kullanımını ise esrar ve daha sonra diğer yasadışı maddelerin kullanımı takip ediyor. Bu süreç cinsiyet ve ergenin içinde bulunduğu kültüre göre farklılık gösterebiliyor. Ergenlik döneminde uyuşturucu madde kullanımı yetişkinlik dönemine göre daha yaygın olarak gözleniyor.

Madde kullanımı için bir çok risk faktörü varken, ergenleri madde kullanımından uzak tutacak bir çok farklı etmen bulunuyor. Madde ve alkol bağımlılığından koruyucu etkenler arasında, "Güçlü ve pozitif aile bağları, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşları ve neler yaptıklarından haberdar olması, aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması, ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları, okulda başarılı olma, okul, kulüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ, uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilenme yapılması" yer alıyor.

-Haksız yere suçlamamak gerekir

Kitapçıkta, ailelere şu tavsiye ve uyarılarda bulunuluyor:

-Son günlerde çocuğunuzda birçok davranış değişikliği mevcut ve uyuşturucu madde kullanımından şüpheleniyorsanız, haksız yere suçlamamak, süreci dikkatli değerlendirmek gerekir. Madde kullanan ergenler hakkında bilgi edinmeye çalışın, çevrenize sorun, gerekirse sağlık kuruluşlarına danışın.

-Öğretmenleri, arkadaşları, çevrenizde iletişime geçtiği kişilerle görüşün. Fakat bu incelemeleri yaparken çocuğunuzu zor durumda bırakmayacak ve başkalarının anlamayacağı bir yöntem uygulanması çok önemlidir.

-Kötü alışkanlıklarınız var ise çocuklarınız yanınızda değilken gerçekleştirmek, en azından bu faaliyetlere çocuk ve ergenleri ortak etmemek gereklidir. Çakmağınızı, sigaranızı, içkinizi çocuğunuzdan istemeyin.

-Çocuğunuzla birlikte çeşitli sosyal ortamlara katılın, birlikte kitap dergi, gazete satın alın, birlikte okuyun, aynı internet gruplarına üye olun, takip etmekten ziyade beraber paylaşımlarda bulunun.

Bağımlılık tedavisi boyunca kişilerin, kullanımı bıraktıktan sonra tekrar başlama yani kayma yaşayabildiklerine dikkat çekilen kitapçıkta, "Yalnız kalmaya, sık sık evin dışında zaman geçirmeye başladıysa, eve geç geliyor ve nerede olduğunu size haber vermiyorsa, kendine bakımı azaldıysa, sorumluluklarını aksatmaya, madde kullanan arkadaşlarıyla görüşmeye, kullanılan ortamlara girmeye başladıysa, her zamankinden daha gerginse ve kolay sinirleniyorsa, bu şüphelerle yakınlarınızı suçlamak ilişkinizin bozulmasına sebep olur. Tepki vermeden önce uzmana danışın" uyarısında bulunuldu.

Bu haber toplam 2632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim