• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Bakım için sırada bekleyen yaşlı kalmayacak

Bakım için sırada bekleyen yaşlı kalmayacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özel huzurevi ve bakım evleri için kalite standardı belirleyerek, bakım için sırada bekleyen yaşlı sayısını azaltmayı planlıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özel huzurevi ve bakım evleri için kalite standardı belirleyerek, bakım için sırada bekleyen yaşlı sayısını azaltmayı planlıyor. Bu kapsamda, ücret ödeyerek bakım almak isteyen yaşlılar özel huzurevlerine yönlendirilecek, ekonomik düzeyi belli bir seviyenin altında olanlara ise devlet ücretsiz bakım hizmeti sağlayacak.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yaşlılıkla ilgili politikaları netleştirmek amacıyla ''yaşlılıkta bakım ihtiyacı'' konusunun ele alındığı çalıştay yapıldı.

Çalıştayda pek çok yaşlının bakım hizmeti almak için sırada beklediği, bu sayının her geçen arttığına dikkat çekilerek, resmi devlet kurumları olan huzurevleri ve bakımevlerini bekleyenlerin olduğu, bakım ihtiyacı olanlara bir an önce çözüm bulunması gerektiği ele alındı.

Bakanlığın bu kapsamda, "Özel Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmelik" taslağı da hazırladığı öğrenildi. Yönetmelik çalışmasında sona gelen bakanlık, ekonomik durumu belli bir seviyenin altında olanlar için hizmet alımı yapacak.

Valilikler yönetmelikteki kategorilere göre, özel huzurevlerinin fiyatlandırmasını yapacak. Bu duruma olumlu yaklaşan özel huzurevlerinin bu sayede boş kalan kapasitelerinin doldurulması öngörülüyor.

-Özel huzurevleri yıldızlandırılacak

Bakanlık, ekonomik durumu iyi olmayıp sırada olan yaklaşık bin yaşlının olduğunu tespit ederken, dört bin kişinin de ekonomik durumunun belli bir seviyenin üstünde olduğunu belirledi.

Yaşlıların bakım hizmeti konusunda özel sektörün devreye girmesini isteyen bakanlık, özel sektördeki kurumlarla toplantılar da gerçekleştirdi. Kurumlarla ''kalitelerini geliştirmeleri, ücret konusunu yeniden gözden geçirmeleri'' konuları görüşüldü.

Oteller gibi özel huzurevlerinede de yıldız verilmesi, derecelendirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda beş yıldızlı bir huzurevinin bedeli, dört ve üç yıldızlıya göre daha yüksek olacak, kişiler ekonomik durumuna göre buraları tercih edebilecek.

-Kalite standartlarını içeren bir kitap çıkarıldı

Kurumların belli standartlarda olması için de çalışan bakanlık, bunu yönetmelik ve kalite izleme çalışmasıyla gerçekleştirecek.

Bakanlıkça kurumların kalite standartlarını belirleyen kitapçık hazırlanarak, sağlık hizmetleri, sosyal aktiviteler, bakım merkezinde sigarayı bırakma oranı, yatalak hastaların yaralarının açılmaması, tekerlekli sandalye kullanan birine ayrılan odanın olup olmaması gibi kriterlerden oluşan değerlendirme cetveli özel huzurevleri için uygulanacak.

Bu haber toplam 1881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim