• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Bal tüketimi, stresi önlüyor

Bal tüketimi, stresi önlüyor
Romanya Arıcılık Enstitüsü Direktörü ve Apiterapi uzmanı Dr. Cristina Mateescu, balın ılık tüketilmesi halinde stresi önlediğini belirterek, “Balı sıcak tüketmek sakıncalı. Balı sıcak tükettiğiniz zaman vücuda stres yüklemiş oluyorsunuz....

Mateescu, yaptığı açıklamada, bal tüketiminin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu belirterek, balın farklı yönetmelerle kullanılabileceğini ifade etti.
Balın vitamin bakımından fakir ancak B vitamini bakımından zengin olduğu anlatan Mateescu, balda az miktarda polen bulunduğunu, bu polenin de bal kadar sağlıklı olduğunu söyledi.

Balda polen yoksa ona bal denemeyeceğini dile getiren Mateescu, “Balda polen olmak zorundadır. Polen bahar mevsimlerinde fazladır. Ama ilkbahar ile sonbahardaki polen de farklıdır. Hatta balın içerisindeki polenden o balın hangi bölgeye ait olduğunu, analiz ederek öğrenebilirsiniz. Polen sayesinde balı sınıflandırabiliyoruz” dedi.

Dr. Mateescu, balda serbest kolesterol da bulunabileceğini belirterek, bazı balların metabolizmada önemli görev üstlendiğini ifade etti.

Balın sağlık açısından oldukça faydalı olduğunun altını çizen Mateescu, “Yüksek früktoz ve mısır şurubuyla elde edilen bala, bal denmez. Sağlık açısından gerçek bal tüketilmelidir. Bal, kalp, karaciğer başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor” şeklinde konuştu.

“Bal masajı, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor”

Balın stres üzerinde de etkili olduğunu vurgulayan Mateescu, “Bal, rahatlatıcı etki olarak sıcak değil ılık bir şekilde tüketilmelidir. Hatta bir bardak su içerisinde bal eritilip, üzerine limon koyup içilebilirse o zaman rahatlatıcı bir etkiye sahip oluyor. Bal tüketimi, uykusuzluğa karşı da iyi geliyor” dedi.

Özellikle balın çeşitli çaylarla birlikte tüketilmesini tavsiye eden Mateescu, şöyle devam etti: “Ama siyah çay olmayacak. Çünkü siyah çayın karşı etkisi var. Bu sebepten dolayı diğer çaylar içerisine bal koyarak, kullanırsak daha doğru bir iş yapmış oluruz. Siyah çayla birlikte olumsuz etkisi olabilir. Özellikle balla yapılan bir masaj var. Vücuttaki toksinlerin atılması bakımından çok önemli. Toksinlerin vücuttan atılması, stresin azalmasını sağlıyor.”

Balın çok sıcak tüketildiği zaman strese neden olduğunu belirten Mateescu, “Balın çok sıcak tüketilmemesi gerekiyor. Stresten korunmak için ılık olarak bal tüketilebilir. Sıcak bal stres üzerinde ters etki yapıyor. Hatta balı sıcak tüketmek sakıncalı. Balı sıcak tükettiğiniz zaman vücuda stres yüklemiş oluyorsunuz. Çünkü balda aminoasit vardır. Sıcak su ve balla birlikte, bu vücutta strese neden olabiliyor” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3343 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim