• BIST 9543.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Barut: Oğlum 'para' dese Abdi İbrahim'i satacaktım

Barut: Oğlum 'para' dese Abdi İbrahim'i satacaktım
Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, 6 ay önce üniversite çağındaki oğlu İbrahim’e, ‘İş mi, para mı?’ diye sorduğunu, ‘İş’ cevabını alması üzerine şirketi satmaktan vazgeçtiğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, 6 ay kadar önce, sektörle ilgili yaşadığı umutsuzluklar yüzünden şirketi satmanın eşiğinden döndüğünü belirtti.

Biyoteknoloji alanında dünyanın en büyük fuarı sayılan BIO’ya katılmak için ABD’nin Chicago kentine gelen Nezih Barut, Türk ilaç sektörüyle ilgili karamsarlıklar yaşadığını anlattı. 6 ay kadar önce üniversiteye hazırlanan oğlu İbrahim Barut’a ‘İş sahibi mi olmak istersin, para sahibi mi?’ diye sorduğunu dile getiren Barut, “Oğlum ‘iş’ cevabını verince şirketi satma düşüncesini rafa kaldırdım. Yoksa şirketin çok talibi var” dedi. Abdi İbrahim, Türkiye’de ilaç sektöründe 1 milyar dolarlık ciro rakamına koşuyor.

Büyük ‘çıkarma’ var...

Türkiye, bu yıl Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılımıyla BIO fuarına büyük bir çıkarma yaptı. Başbakanlık Yatırım Ajansı koordinatörlüğünde 8 devlet kurumu, 2 ilaç derneği ve 12’ye yakın ilaç firması dün açılan fuardaki yerini aldı.
Fuar öncesi bir araya geldiğimiz Nezih Barut, sıkıntılara işaret ederek, geçen yıl kasımda Abdi İbrahim’de 500 kişiyi işten çıkardıklarını, son 3 senede ilaç sektörünün tamamında ise 5 bine yakın kişinin işini kaybettiğini söyledi.

İlaç ithalatının cari açığı yılda 4 milyar dolara yakın artırdığını söyleyen Barut, yerli ilaçların özendirmesi gerektiğini savundu.

Teşvik sırası bekliyor
Şu an en büyük sorunlardan birisinin teşvik konusu olduğunu anlatan Barut, “Teşvik kapsamında 30 - 35 milyon euro’luk onkolojik üretim yapacak bir yatırım hazırlığımız var. Teşvikten yararlanabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın da onayı lazım. Hazirandan beri 2 firma teşvik bekliyoruz. Bizimle birlikte Onko İlaç firmasının da beklediğini biliyoruz” diye konuştu.

Büyümenin biyoteknolojik ilaçta olacağını anlatan Nezih Barut, bu alanda orta ve uzun vadede yatırım planları yaptıklarını da söyledi.

1000 resim cepte müze emeklilikte

Koleksiyonunda 1000’e yakın resim bulunan Nezih Barut, şimdilik bir müze kurmayı düşünmediğini, bunun ancak emeklilik döneminde gündeme gelebileceğini anlattı.

Müezzinoğlu: İlaca giden para 10 milyar dolar

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin ilaca yılda 10 milyar dolardan fazla para ödediğini belirterek, “Biz artık ilaç sanayisinde söz sahibi olan, stratejik ilaçları üretebilen, Ar-Ge’sini geliştirebilen, bölgesinde sağlıkta güçlü bir merkez olmak istiyoruz” diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, Biyoteknoloji fuarı için geldiği Chicago kentinde, “Ticaret ataşelerimizin, kültür ataşelerimizin yanı sıra artık istiyoruz ki bizim buralarda sağlık ataşelerimiz de olsun” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim