• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Baş ağrısı ile kulak çınlaması ihmale gelmez

Baş ağrısı ile kulak çınlaması ihmale gelmez
Geniz kanserlerinin ilk belirtisi, boyun bölgesinde görülen kitledir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması ve burun kanaması da ihmal edilmeyecek şikayetler arasında yer alır

Nazofarenks (geniz) kanserleri; baş, boyun kanserleri içinde farklı bir yere sahiptir. Bu kanserlerin, tütün ve alkol tüketimiyle fazla bağlantısı yoktur. Güney Asya ve Kuzey Afrika'da yaygınlaşan hastalık, her yaşta görülebilir. Geniz kanserleri, 15-25 ve 60-70 yaşları arasında daha sık görülmektedir.

HIZLI VE AGRESİF SEY REDER
Gençlerde, 'indiferansiye' (bir organ ya da dokuya ait hücrelerin özelliklerini yansıtmayan, belirsiz hücreler) dediğimiz türdeki geniz kanserleri, hızlı ve agresif seyreder. Erkeklerde daha çok görülen bu tür daha fazla metastaz yapar.
Hastalar arasında ailesel olguların saptanması, genetik faktörünü ön plana çıkartmıştır. İndiferansiye tiplerde ise epstein-BARR virüsü (EBV) antijeninin, hastalarda yüzde 100'e yakın oranda saptanması, bu tümörün viral kökenli olduğunu ortaya koymaktadır.
Kimyasal kanserojenler, beslenme alışkanlıkları, katkı maddesi olan ve organik olmayan tarım ilaçları içeren gıdalar, hava kirliliği de hastalığın etkenleri arasındadır. Aşırı demli çay içmek, aşırı tuzlu et yemek, raf ömrü uzun olan gıdaları tüketmenin de bu tip kanserlerin meydana gelmesinde rol oynadığı söylenebilir.

İLK BELİ RTİ BOYUNDA KİTLE
Hastaların doktora başvurma nedeni, genellikle boyunda görülen bir kitledir. Kulağa ait lezyonlar, burun kanaması, kulak çınlaması, bazı sinirlerin tutulmasına bağlı kuvvetli baş ağrısı, burun tıkanması ve baş dönmesi şikayetleri de hastalığın belirtileri arasındadır. Bazen ileri evrelerde, beyin sinirlerinin tutulmasından dolayı felçler de gözlenir.

BİTKİ ÇAYLARI ILIK İÇİLMELİ
Geniz kanseri hastaları; 800 ünitelik E vitamini kapsüllerini emerek ağız yaralarını hafifletebilir.
Hastanın protein ihtiyacı için yoğurt, keçi peyniri, çökelek, günde iki tane bıldırcın yumurtası ya da bir köy yumurtası önerilir.

ÇORBALARA KIYMA
Kırmızı et, çorbalara kıyma olarak katılmalıdır. Balık tüketilmesi özellikle tavsiye edilir. Kümes, av hayvanları tüketilebilir.

Kemoterapi ve radyoterapi sürecinde tavsiye edilen çaylar; rezene, papatya, tarçın, limon ve nanedir. Bu çaylar ılık içilmelidir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10125 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim