• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Başağrısı ciddi bir tehdit

Başağrısı ciddi bir tehdit
Başağrısı alanında yetkin nörologlar, son yıllarda “sınav stresi, bilgisayar ve cep telefonu kullanımı” nedeniyle artış gösteren başağrılarının çözümü için dünyanın ilk Çocuk-Ergen Başağrısı Derneği'ni kurdu.

Viyana Tıp Üniversitesi Çocuk Nöropsikiyatrisi Kliniğinde ikinci başkan ve Dünya Başağrısı Cemiyeti Çocuk Başağrısı Alt Komitesinin başkanlık görevlerini yürüten Prof. Dr. Çiçek Wöber Bingöl'ün önderliğinde kurulan dernek, ilk olarak İstanbul'daki okullardan başlayarak, çocuk, ergen, öğretmen ve velilerin başağrısına karşı alacakları önlemlere yönelik etkinlikler düzenleyecek.

Derneğin Başkan Yardımcısı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Özge, yaptığı açıklamada, son 30 yılda toplumların yaşam şekilleri ve çocukların kullandıkları teknolojilerin olumsuz etkileriyle çocuk-ergen yaş grubunda başağrılarının giderek arttığını bildirdi.

Günümüz çocuklarının kontrolsüz ve dengesiz beslenme alışkanlıklarının bulunduğunu, daha az uyuduklarını, anne babalarıyla ve diğer aile büyükleriyle kısıtlı zaman geçirdiklerini vurgulayan Özge, diğer yandan çocukların bilgisayar, cep telefonu ve diğer teknolojik cihazlarla çok fazla etkileşim halinde olduğunu söyledi.

Özge, Mersin'de 5 bin 562 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmalarında ise ilkokul çağındaki çocukların yarısında, ortaokul ve lisedeki çocukların ise yüzde 73'ünde, kız çocuklarında daha sık olmak üzere baş ağrısına rastladıklarını bildirdi. Anne ve babaların yüzde 35'inin de çocuklarının baş ağrılarından haberdar olmadığını tespit ettiklerini belirten Özge, çoğu doktorun çocuk baş ağrılarının ciddiyeti hakkında güncel bilgilere sahip olmadığını söyledi.

“OBEZİTE ARTTIKÇA BAŞAĞRISI ARTIYOR”

Türkiye'de ilköğretim çağı ve lise çağındaki gençlerin sınavlara hazırlanmak için ilkokul üçüncü sınıftan itibaren dershane, etüt ve özel dersler nedeniyle hobilerine zaman ayıramadıklarını kaydeden Özge, şöyle devam etti:

“Pek çok nedenden dolayı başı ağrıyan çocuk, dersleri anlamakta sıkıntılar yaşıyor.Tempoları nedeniyle hobilerden uzak kalıyor. Boş vakitlerinde ise top oynamak yerine bilgisayarda oyun oynamayı tercih ediyorlar. Bunun neden olduğu obezite arttıkça da başağrıları artıyor. Başı ağrıyan çocuk hareket etmek istemiyor ve bu bir kısır döngü oluşturuyor. Bu çocuklar fazla sayıda ve bilinçsizce ağrı kesici ilaç kullanıyor. Ağrı kesici ilaçlar da çok özel bir tür başağrısına neden oluyor. Ağrı kesici nedenli başağrıları branşımızda bizi en çok zorlayan ağrılar.”

Başağrılarının yalnızca çocukların yaşam kalitesi ve akademik başarılarını düşürmekle kalmadığını, aynı zamanda toplumun geleceğini de tehdit ettiğini belirten Özge, “Gelecek nesiller başağrıları yüzünden mutsuz ve başarısız olma riski ile karşı karşıya. Eğer bugünden bir önlem alınmazsa bu çocuklar mutsuz ve sağlıklıksız bir nesil oluşturacaklar” diye konuştu.

“AŞIRI STRES GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR”

Prof. Dr. Özge, tüm dünyada üzerinde durulan ve alarm verilen çocuk ve ergenlerdeki baş ağrıları üzerinde Türkiye'de de önemli bir adım atıldığını ifade ederek Prof. Dr. Çiçek Wöber Bingöl'ün önderliğinde Gazi Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrünnisa Bolay, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, GATA Haydarpaşa
Nöroloji Kliniği'nden Prof. Dr. Mehmet Saraçoğlu, Mersin Üniversitesi Tıp
Fakültesi Çocuk Ergen Psikiytrisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Fevziye Toros'un da aralarında bulunduğu akademisyenlerin dünyanın ilk “Çocuk-Ergen Baş Ağrısı Derneği”ni kurduğunu bildirdi.

İstanbul merkezli olarak bu yılın Ocak ayında kurulan derneğin, okullarda öğretmenler ve ailelerden başlayan ciddi bir eğitim ve bilgilendirme çalışması ile faaliyetlerine başlayacağını belirten Özge, derneğin faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Dernek çalışanları ve gönüllülerin katkısı ile sağlık, eğitim ve sosyal bilimlerden konunun uzmanları ile işbirliği yapılarak başağrıları için ülkemize özel anlamlı bir baş etme stratejisi belirlenecek. SBS ve ÖSS sınavları ile tüm okul çağı çocuklarının aşırı stres altına sokulduğu ülkemizde baş ağrısı ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'yi yönetecek gelecek nesillerin beden ve zihin sağlığını koruyarak başarılı olabilmesi için dernek, farkındalık yaratma ve toplumsal desteği sağlamaya yönelik faaliyetlerini sürdürecek.”

Derneğin ilk olarak İstanbul'daki okullardan faaliyetlerine başlayacağına işaret eden Özge, ardından diğer illerde de çeşitli etkinlikler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim