• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Başbakan 'Türk ilacı' için çağrı yapsın

Başbakan 'Türk ilacı' için çağrı yapsın
Dünyanın önde gelen bilim adamlarından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, 'Keşke Başbakan Erdoğan Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında bir Türk ilacı geliştirilse çağrısında bulunsa' dedi.

Diyabete yol açan mekanizmaları çözerek adını bilim dünyasına altın harflerle yazdıran Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrısı var. Çalışmalarını ABD'de sürdüren ve Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü'nün başkanlığını yürüten Prof. Dr. Hotamışlıgil, kendisinin ve ekibinin akademiyle sektör arasında köprü görevi gördüğünü ifade ederek şunları söyledi: Biz bilimsel çalışma yapıyoruz, ilaç yapmıyoruz. Çalışmalarımızı sektör değerlendiriyor. Keşke bir gün Türkiye'de de bu konuda bir şey yapılabilse. Başbakan Erdoğan'ın bu konuda öncü olacağına inanıyorum. 2023 için yerli otomobil ifadesiyle nasıl bir tartışma başlattıysa ilaçta da yapabilir. Ben bu konuda üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım.

Hotamışlıgil, Harvard'da öne çıkan ve yakında insanlarda da klinik çalışmalarına başlanacak araştırmalarını şöyle anlattı: 

- Şişmanlıkta karaciğerden şeker üretimini tetikleyen bir hormon keşfettik. Bu hormon yağdan salgılanıyor. O vücutta yoksa, kan şekeri yükselmiyor. Farelere verildiği an kan şekerleri düşüyor. Şimdi aşı çalışması yürütülüyor.

- Tip 1 diyabet ortaya çıkmadan risk faktörlerini belirleyip önlemek yüzde 95 mümkün. Vücuttaki beta hücreleri zayıfladığında ya da ortadan kalktığında Tip 1 diyabet gelişiyor. Çalışmamız beta hücrelerini korumaya yönelik. Tip 2 hastalarının da olumlu etkileneceğini belirledik. Bu ilaç geliştirilirse, diyabet riski ortadan kalkacak.

- Bizim çözdüğümüz mekanizmada süt, peynir gibi tam yağlı ürünlerde bulunan Omega 7'nin diyabeti olumsuz etkilendiğini bulduk. Öyle bir molekül ki, yapması da zenginleştirmesi de çok basit. Yan etkisi sıfır, farelerde etkisini biliyoruz ama insanlarda henüz bilmiyoruz.

Lezzet düşkünüyüm
Kendi hayatına özen göstermeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Hotamışlıgil, lezzet düşkünü olduğunu söylemeden geçemiyor. Yöresel yemekleri çok sevdiğini ifade eden Hotamışlıgil, 'Çok steril bir hayat sürmüyorum. Yemek yemeyi seviyorum. Balık, sebze, meyve çok tüketiyorum, aşırı karbonhidrat tüketmem. Tereyağı yerim. Zeytinyağını ya Türkiye'den götürüyorum ya da ABD'de Türk markalarını kullanıyorum' diye konuştu.

Hareket etmeye başlayın
Diyabette kilit noktanın beslenmenin yanında hareket olduğuna dikkat çeken Hotamışlıgil, 'Enerji dengesini kuramasanız bile aktif ve düzenli egzersiz her zaman ruh ve beden sağlığı için çok önemlidir. Sadece diyetle olmaz. Bir de sigara asla hayatımızda olmamalı' diye konuştu.

Türkan YILMAZER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim