• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Basın sağlık haberciliğine şaşı bakıyor'

'Basın sağlık haberciliğine şaşı bakıyor'
SMD Genel Başkanı Erarslan, "Türkiye'de '2S' sistemi üzerine kurulu bir medya sistemi var, 'siyaset ve spor', biraz da ekonomi. Türk basını sağlık haberciliğine şaşı bakıyor" dedi.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Kastamonu Temsilciliği ve Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) tarafından Kastamonu'da "Sağlık Haberciliği Paneli" düzenlendi.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan, "Türkiye'de '2S' sistemi üzerine kurulu bir medya sistemi var, 'siyaset ve spor', biraz da ekonomi. Sağlık, Türk basınının umurunda değil. Türk basını sağlık haberciliğine şaşı bakıyor" ifadelerini kullandı.

Oturum Başkanı Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. B. Ünal İbret, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, sağlık haberlerinin çok gündeme geldiğini ve bu haberlere ilgi duyulduğunu belirtti.

"İnternette yapılan her 20 aramadan biri sağlıkla ilgili"

SMD Genel Başkan Yardımcısı Hatice Pala Kaya da iyi bir sağlık haberinde genel gazetecilik ve etik kurallara uyulması yanında konusunda uzman kişilerin bilimsel görüşlerine yer verilmesi gerektiğini anlatan Pala, umut tacirliği yapılmamasıa gerektiğini söyledi.

Pala, İnternette yapılan her 20 aramadan birinin sağlıkla ilgili olduğunu belirterek, bireylerin yaptıkları arama sonucuna göre kendilerine teşhis koyma eğilimi var" değerlendirmesinde bulundu.

"Ülkemiz zengin bir insan kaynağına sahip"

SMD Genel Sekreteri ve Anadolu Ajansı (AA) Başmuhabiri Selma Bıyıklı Adabaş da sağlık ve yaşam haberlerinin toplumda en fazla okunan haberlerin başında geldiğini, yeni tedavilerin büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

Anadolu Ajansı abonelerinin de sağlık ve yaşam haberlerini ağırlıklı olarak istediğini aktaran Adabaş, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 10 yıl sağlık muhabirliği yaptım, hiç zorluk çekmedim. Çünkü ülkemiz zengin bir insan kaynağına sahip. Anadolu şehirleri sosyo-kültürel yapısı, akraba evliliklerinin yaygın olması ve yöreye özgü rahatsızlıklar nedeniyle, farklı yaşam hikayeleri barındırıyor. Doktorların 'ölür' dediği ama kurtulan bir bebek. Zor bir ameliyat, organ nakli. Aradan yıllar geçmiş, şans eseri hastaneye gelmiş ve işi bilen bir doktor tarafından teşhis konulup tedavi edilmiş hastalar, basının arayıp da bulamadığı haberlerdir."

"Ölüm, sağlık haberiyle gelebiliyor bazen"

TRT Haber muhabiri Abdullah Adabaş ise "Bazı haberler uzun vadede insan ve toplum üzerinde etki oluşturabiliyor. Ölüm, sağlık haberiyle gelebiliyor bazen. Özellikle son dönemde televizyona profesör, doçent ve doktor titriyle çıkan birçok kişinin uzman olduğu veya uzman olmadığı alanda aktarımlar yaptığını biliyoruz" diye konuştu.

Dünya Gazetesi muhabiri Mehmet Kaya da sağlık harcamalarının önemli bir yer tuttuğunu belirterek, sağlığın en fazla globalleşmiş sektörlerden biri olduğunu anımsattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3442 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim