• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Batı Nil Virüsü Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Batı Nil Virüsü Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, son günlerde Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü (West Nile virus) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, son günlerde Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü (West Nile virus) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

 

 

Batı Nil Virüsü’nün insanları, kuşları, atları ve sivrisinekleri enfekte eden yani onlara bulaşıp hastalık oluşturan bir virüs olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, virüs enfeksiyonunun en çok Afrika, Batı Asya ve Orta Doğu’da görüldüğünü ve son yıllarda ABD’de ve komşularımızdan, Bulgaristan, Irak, Gürcistan gibi ülkelerde de görüldüğünü ifade etti.

 

Batı Nil Virüsü’nün nasıl bulaştığı hakkında bilgiler veren Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu; “Batı Nil virüsü en sık sivrisineklerle bulaşır. Sivrisinekler, virüsü taşıyan kuşu ısırınca enfekte olurlar. İnsanlar da bu ‘enfekte’ sivrisinekler onları ısırınca virüsü alırlar. Bu, mevsimsel olarak, sıcak olan bahar-yaz ve erken sonbahar aylarında gerçekleşir. Genellikle, bu virüsü başka bir insandan ya da ev hayvanlarından almayız. Kan nakli ya da enfekte annenin bebeğini emzirmesi ile virüsün bulaşması yaygın değildir. Ancak ‘teorik’ bir bulaşma yolu olarak tıp literatüründe geçer” dedi.

 

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtilerine de değindi. Prof. Dr. Salih Türkoğlu; Enfekte kişilerin çoğunda belirti olmaz. Belirti olanlarda da, ‘Batı Nil Ateşi’ hastalığı belirtileri olur. Bunlar; deride kızarıklık, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, sırt ve kaslarda yaygın ağrı gibi belirtilerdir” dedi.

 

Belirtilerin, kişinin sinek ile ısırıldıktan sonraki 3 ile 14 gün sonra başladığını ve 3 ile 6 gün sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Salih Türkoğlu, ciddi şekilde hastalanabilen bazı kişilerde ise ani çıkan yüksek ateş, ciddi baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, ellerde titremeler ve kaslarda seğirmeler, havale, koma, kaslarda zayıflama ya da kısmi felç gibi belirtilerin yaşanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Türkoğlu, bu belirtilerin haftalarca sürebileceğini, nadir durumlarda “ensefalit” ya da “menenjit” denen tabloların oluştuğunu ve bunların beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun tedavisi konusunda; “Özgül bir tedavisi yoktur. Hafif belirti gösteren hastalar birkaç gün içerisinde tedavisiz iyileşirler. Daha ağır hastalananlara hastanede damar içi sıvı tedavisi desteği gerekebilir” diyen Prof. Dr. Türkoğlu, enfeksiyondan korunmanın en iyi yolunun çevreden sivrisineklerin yok edilmesi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Türkoğlu, kişisel olarak alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıraladı.

 

  • Sivrisineklerin beslenebileceği, kuşların da kullandığı her türlü “durgun” sudan uzak durmaya çalışın. (çiçeklerin tutulduğu sular, havuzlaşmış sular, eski araba lastikleri; bunlar sivrisineklerin beslenebildiği/barınabildiği yerlerdir)
  • Sineklikleri gözden geçirilerek  sağlamlaştırın.
  • Gün doğumu ve batımı saatleri ve akşam hava karardıktan hemen sonraki saatlerde kapalı alanlarda kalınmalı bu saatlerde dışarı çıkıldığında olabildiğince kapalı giysiler giyilmeli.
  • Dışarıda sinek kovucular kullanılmalı.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4227 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim