• BIST 9524.59
  • Altın 2488.665
  • Dolar 32.5062
  • Euro 34.7208
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Bayram Zehir Olmasın!

Bayram Zehir Olmasın!
Kurban bayramı yaklaşıyor. Uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlardan insanlara kuduz, şarbon gibi hastalıklar bulaşıyor. Kurban eti yerken sağlığınızdan olmayın.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlar: “Kurban Bayramı’nda hayvan kesiminin öncelikle veteriner kontrolünde ve sağlığa uygun bir ortamda yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Eğer etler uygun koşullarda kesilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabiliyor” diyor. Geleneksel Türk misafirperverliğini de göz önünde bulunduran uzmanlar, "lütfen biraz daha alın", "biraz daha tatlı almaz mısınız?" gibi güzel tekliflere kanmayın diye de uyarıyor.

"Mide ve Bağırsak sorunu olanlar sıkıntı yaşayabilir”

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna, geleneklerimize göre Kurban bayramı’nda, kesilen kurban etleri yeniliyor, bunun yanı sıra şeker, çikolata, şerbetli hamur tatlıları gibi besinlerin de aşırı miktarlarda tüketilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Diyetisyen Özturna, "Çoğumuz gerek kurbanlık etten yapılmış kavurma, gerekse envai çeşit yiyeceği yerken bunların bağırsak problemlerine yol açacağına ve vücuttaki yağ oranını artıracağına aldırış bile etmeyeceğiz. Fazla miktarda tatlı tüketiminin sağlıklı olmadığını ve kilo aldıracağını bilmemize karşın bu muhteşem lezzetlere karşı koyamama sonucu pişmanlık duygusu ve basküldeki fazla kilolar bayram sonrası canımızı sıkacak" diye sözlerine devam etti.

"Kurban etlerinizi temiz kaplara koyun, buzdolabında muhafaza edin"

Kurban Bayramı'nın sadece kilo artışına neden olmadığını eğer kurbanlık hayvanlar uygun koşullarda kesilmemişse kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların bulaşma tehlikesinin söz konusu olduğunu ifade eden Müge Özturna, bu nedenle hayvan kesiminin öncelikle veteriner kontrolünde ve sağlığa uygun bir ortamda yapılması büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Müge Özturna, Kurban Bayramı’nda kesilmiş etler bekletilmeden tüketildiği için, iyi pişirilmiş olsa da hem sert, hem de sindirimlerinin daha güç olduğunun altını çizen Müge Özturna, "Mide, bağırsak sorunları olan bireylerin bu konuya dikkat etmeleri gereklidir. Etler soğuk ortamda 3-4 gün bekletildiğinde yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" dedi.

Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna, bayramın zehir olmaması için şu önerilere kulak verin diyor;

• Kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde (14-16 °C'lerde), 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerekmektedir.

• Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, + 4 °C ile + 5 °C arasında muhafaza edilmelidir.

• Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyecektir. Bu durumda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma meydana gelecek, hatta daha ileri aşamalarda yeşillenme görülecek ve bu değişim sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu nedenle, ön soğutma koşullarına özen gösterilmeli, buna rağmen bozulma olan etler kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir.

• Kurban etlerinin uzun süre muhafazasında öncelikle kesim sırasında hayvanın kanının çok iyi akıtılmış olması büyük önem taşır. Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur.

• Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3–4 gündür. Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1–2 gün kadardır. Etlerin, daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta (dondurucuda) -18 °C’de dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Diğer taraftan dondurulmuş etlerin de belirli bir raf ömrü olduğu unutulmamalı ve saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalıdır.

• Çiğ köfte türü pişmeden hazırlanan yemekler ve yanmış etlerin tüketilmemesini, pişirilen etlerin oda sıcaklığında bekletilmemelidir.

Aile bireylerinin bir arada olduğu ve akraba ziyaretlerinin yapıldığı bu özel günlerde birlikte yenilen yemeklerin ve yapılan ikramların özen içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir. Sağlıklı beslenmede kırmızı et iyi kaliteli protein, demir, çinko gibi mineraller ve folat, B12 vitamin kaynağı olmasına karşın yüksek yağ ve kolesterol içerir. Yağlar et lifleri arasında dağılmış olarak bulunduğundan, kırmızı etler görünen yağlarından temizlense de ortalama yağ içeriği yüzde 20'dir.

Toplam yağ miktarının yanında kırmızı etlerin doymuş yağ asitleri oranı beyaz etlere göre daha fazladır. Doymuş yağların tüketilmesinin kalp-damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörlerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sağlıklı beslenmede, kan kolesterol düzeyi yüksek, aşırı kilolu, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve gut hastalığı olan bireylerin kırmızı et tüketimlerini sınırlandırmaları gereklidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim