• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Bayramda kilo almamak için

Bayramda kilo almamak için
En çok kilo almaya müsait olduğumuz dönem bayramlardır. Uzmanlar bayramda kilo almamanız için şunları öneriyor: İşte Diyetisyen Özlem Sert'in bayram için önerileri:

Güzel bir bayram kahvaltısı ile güne başlayın. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kesinlikle atlanmamalı ama aşırıya da kaçılmamalıdır. Kahvaltıda uygun miktarda peynir, zeytin, tam buğday unundan veya çavdarlı ekmek yanında C vitamininden zengin olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir.

Kurban bayramında sofrada illaki kırmızı et olacaktır ama önemli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin hem sindirimi zor, hem de vitamin, mineral kaybı olacağı için mümkün olduğu kadar tüketilmemesi gerekir. Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği doğru seçenek olacaktır.

Kurban eti eğer dinlendirilmeden tüketilirse sindirimi de zor olmakta, fazla tüketildiğinde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabilmektedir. Etin kesildikten sonra 1-2 gün buzdolabında dinlendirilmesi pişme süresini azaltır ve sindirimi de kolaylaştırır.

Yemeklere çorba ile başlanabilir. Çorba mide hacim kapasitesini dolduracağı için az yemeğe de yönlendirecektir. Mümkün olduğu kadar lif oranı yüksek sebze çorbalarını tercih edin.

Pilav, makarna, börek, mantı yine bayram yemeklerinde olmazsa olmazlardan, mümkün olduğunca az tüketilmelidir hatta eğer tüketilecekse kepekli olanları tercih edilmelidir ki hızlı kilo artışını önleyelim.

Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık veya yoğurtlu bir sebze yemeği olarak tüketilmelidir.

Tatlı olarak da uygun miktarda sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Tatlıların kalori düzeyi yüksek olduğundan kilo alımına neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalı. Şekerli, yağlı hamurlu tatlıların ve çikolatanın fazla tüketilmesi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlamakta ve diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ziyaretlerde ikram edilen her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları küçük porsiyonlarda tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır.

Ziyaretlerde ikram edilen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli. Bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayanlar sindirim çayından destek alabilirler. 1 su bardağı kadar kaynamış su içerisine 1 tatlı kaşığı rezene, yarım limon kabuğu, 1/2 çay kaşığı kadar rendelenmiş zencefil ve 1-2 adet karanfili ilave edip 5-10 dakika kadar demlemeye bırakıp, ılıdıktan sonra 1/4 limon suyu ilave ederek tüketebilirler. İçecekleri şekersiz tüketmek te fazla kilo alımını engelleyecektir.

Bayramda kan şekerinizin düzenli salgılanması için ara öğünleri de ihmal etmemekte fayda var. Böylelikle ana öğünlere de fazla yüklenmeyecek ve hızlı kilo artışı engellenecektir. Ara öğünlerde de posa alımının artması için meyve ve yanında süt veya yoğurt tercih edilmelidir.

Bayram ikramlarından olan kuruyemişler de dikkatli tüketilmesi gerekmekte, miktarı uygun olduğunda birçok faydası olan kuruyemişler eğer fazla tüketilirlerse kilo artışını da tetikleyecektir. Ara öğün olarak günde 10-15 adet kadar fındık, badem, ceviz veya 1 avuç içi kadar leblebi tüketilebilir.

Su hem metabolizmanın çalışması hem de sindirimin sağlanması için elzemdir, günde 2-2,5 lt içmeye özen gösterilmeli, misafirliklerde ikram edilen içeceklerin miktarını azaltıp yerine su tercih edilmelidir.

Tokluk hissinin 20 dakikada hissedilmesinden dolayı yemekler yavaş yavaş yenilmelidir.

Ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerin bir kısmına hayır diyebilmeliyiz, insanlar tercihleriyle yaşar ve tercihleriniz size sonrasında pişmanlık yaratmasın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2577 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim