• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Bayramda tuza dikkat

Bayramda tuza dikkat
Doç. Dr. Aziz Karabulut, Bayram günlerinde geleneksel olarak hazırlanan yemeklerin tansiyon hastaları için risk taşıdığını söyledi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Aziz Karabulut, Ramazan Bayramı'nda tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinlerin tansiyonun yükselmesine neden olduğunu ifade ederek, bayramda tansiyonlarını ölçmeyi ihmal etmelerini söyledi.

Türkiye'de yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle artan tuz tüketimi özellikle tansiyon hastası olanlar için büyük bir sorun haline gelmiş bir durumda olduğunun bilgisini veren Doç. Dr. Karabulut, normal sağlıklı bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 4-5 gram olup, ancak Türkiye'de bu durum günlük 15 gramı aştığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Karabulut, "Tuza biz 'dikkat sofrada tuz-ak var' diyoruz çünkü günlük yenen yemeklerde insanlarımız tuzu farkında bile olmadan tüketmesi başta tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz konulmaması gerekir. İnsanlar için özel bir gün olan bayramda yapılan yemekler, tatlılar; kolesterol ve tansiyon açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Çünkü bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar, kalp ve tansiyon hastalarına göre hazırlanmamaktadır. Bu yüzden tansiyonu ve kolesterolü olan hastalar, ziyaretler sırasında sunulan uygun olamayan ikramları yememeleri en uygun seçenek olacaktır" dedi.

"BAYRAMDA DÜZENLİ TANSİYON ÖLÇÜMÜ ÖNEMLİ"

Bayramlarda geleneklere göre hazırlanan yemekler kırmızı etin ağırlıklı olduğunu dile getiren Karabulut, kırmızı et ile birlikte tatlılar, şekerler de yoğun olarak tüketildiğini vurguladı. Bu durumun ani yağ ve kolesterol yükselmesine sebebiyet verebileceğini kaydeden Doç. Dr. Karabulut, özellikle ailesinde kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar bayramlarda yemek konusunda hassas olması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Karabulut, "Tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinler, tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, beyin kanamasını, kalp krizini ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Tansiyon hastaları için gerek beslenme gerekse günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramda, günün belirli saatlerinde tansiyonlarını ölçmeli, ani yükselmelerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır" şeklinde konuştu.

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim