• BIST 9693.46
  • Altın 2508.539
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7872
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Bayramınız zehir olmasın

Bayramınız zehir olmasın
Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için Kurban Bayramı’nda da bilinçli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. Taylan Kümeli yazdı...

Kurban Bayramı’nda et tüketimi artar. Bu durumun sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yaratmaması için bilinçli olmak gerekiyor. Et, en önemli protein kaynaklarından biridir. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleiçermesine rağmen, C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle tüketilmesi, sağlık açısından önemlidir.

Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve mide rahatsızlığı gibi sorunları olan bireyler ve yaşlılar, bayram boyunca beslenmelerine dikkat etmelidir. Bayramda kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin artması, buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalması sıkıntı yaratır. Yağlı etler doymuş yağı fazla miktarda içerdiğinden, az yağlı etler tercih edilmelidir. Bayram için kesilen hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.

BİRKAÇ GÜN BEKLETİP YİYİN

Et, sindirimi zor olan bir besindir. Yeni kesilmiş hayvanın etindeki sertlik, pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Özellikle sindirim sistemiyle ilgili problemi olanlar, kurban etini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Eti pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı, pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır. Etler birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında, (-2 derecede, 3-5 gün) veya derin dondurucuda (-18 derecede, 3 ay) saklanmalıdır. Öte yandan, etler potansiyel riskli besinler olduklarından, çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülecek olan etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabında çözülmesi sağlanmalıdır.

KAHVALTIDA NELER OLMALI?

Çoğu aile için herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı da çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak gerekir. Ağır gıdalar, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı mönülerinden uzak durmak gerekir. Bunların yerine peynir çeşitleri, salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, yağsız sebzeli omlet, kepekli, çavdarlı veya tahıllı ekmeklerin bulunduğu kahvaltı sofraları tercih edilmelidir.

İDEAL TATLI MEYVE SALATASI

Gelelim tatlı tercihlerinin nasıl yapılması gerektiğine! Tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler, özellikle kronik hastalığı olanlar, sağlığına dikkat eden kişiler ve kilo kontrolü yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilebilir. Diyabet hastaları veya kilolarını korumaya çalışan kişiler, tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlıları tüketebilirler. Ancak dışarıda diyabetik ve diyet olarak satılan tatlıları alırken dikkatli olunmalıdır.

8 BARDAK SU İÇMEK ŞART!

Su, metabolizmanın sağlığı ve arınması için çok önemlidir. Ayrıca, rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli ve gazlı içeceklere ‘hayır’ denilebilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2231 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim