• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Baz istasyonuyla ilgili iyi haber

Baz istasyonuyla ilgili iyi haber
Baz istasyonlarıyla ilgili yapılan bir araştırma bu gerçeği ortaya çıkardı.

Trabzon'da, aktif baz istasyonlarından 586'sında yapılan ölçümlerde, elektromanyetik dalga değerlerinin yoğunluklu olarak 0-3 volt/metre olduğu, Türkiye ortalamasını da yansıtan bu değerlerin dünya standartlarının 4 kat altında olduğu bildirildi.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da 647 adet aktif baz istasyonu bulunduğunu, bu istasyonlardan 586'sında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca baz istasyonu etki alanının elektromanyetik ölçümlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu rakamın baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 90'ını kapsadığını ifade eden Özeren, ''Geri kalan yüzde 10 ise ya yeni kurulan ya da revize edilen istasyonlardandır. Bu istasyonlar da düzenli olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından denetleniyor'' dedi.

Ölçüm yapılan istasyonların yüzde 55.16'sında elektromanyetik dalga değerlerinin 0-1 volt/metre aralığında çıktığına dikkati çeken Özeren, şöyle devam etti:

''Buna göre yüzde 38.12'si 1-2 volt/metre, yüzde 8.5'i 3-5 volt/metre, yüzde 1.2'si 5-6 volt/metre ve yüzde 3.4'ü 6-8 volt/metre aralığında değer taşımaktadır. Dünyada baz istasyonları standardı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limit değer 40 volt/metre iken Türkiye'de 10 volt/metredir. Buna rağmen uygulamada yoğunluklu olarak baz istasyonu etki alan elektromanyetik değerinin 0-3 volt/metre olduğu görülmektedir. Türkiye ortalamasını da yansıtan bu değerler dünya standartlarından 4 kat daha emniyetlidir.

''YANLIŞ BİLGİLENDİRME TEKNOLOJİ KORKUSUNA YOL AÇIYOR''

Özeren, baz istasyonlarının cep telefonu iletişiminin vazgeçilmez unsuru olduğunu ifade ederek, ''Kamuoyunda radyasyon ile düşük frekanslı ışımalar birbirine karıştırılıyor. Birinin zararlı etkisi kesinleşmişken diğeri de sanki aynıymış gibi değerlendiriliyor. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalga toplumsal bir endişeye neden oldu. Yanlış bilgilendirme teknoloji korkusuna yol açıyor. Toplumun bu korkusundan beslenenler var. Konudan uzak olan kişiler bilgi eksikliği ve yanlış bilgilerden etkileniyorlar'' dedi.

Baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik ışımanın, izin verilen sınırın çok altında olduğunu savunan Özeren, şunları kaydetti:

''Kişiler, bu alanın zararlı olmadığının farkında olmaksızın baz istasyonlarının kaldırılmasını istiyor. Baz istasyonunun mesafe ve şiddetinin vücuda etkisinin ihmal edilecek kadar düşük olduğu bilinse bu endişe yaşanmaz. Platform olarak kamuoyunu yeni gelişen teknolojiler hakkında bilgilendiriyoruz. Mevcut bilgi akışında zaman zaman yaşanan bilgi kirliliğini önleyerek doğru bilgiye ulaşılmasını sağlamak amacındayız. Dünyada bu alandaki gelişmeleri, araştırmaları hızla Türkiye gündemine taşıyarak bir bilgi paylaşım platformu oluşturmayı hedefliyoruz.''

Özeren, kamuoyunu baz istasyonları konusunda doğru bilgilendirmek amacıyla çeşitli illerde konferans ve toplantılar düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim