• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Bebeğinizin gaz sancısı mı var?

Bebeğinizin gaz sancısı mı var?
Prof. Dr. Rahmi Örs, yeni bebekleri olan aileleri bekleyen en büyük zorluklardan birinin ilk aylarda görülen gaz sancıları olduğunu söyledi...

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bebekleri olan aileleri bekleyen en büyük zorluklardan birinin ilk aylarda görülen gaz sancıları olduğunu söyledi.

Çocukta ağrılara neden olan ve anne ile babanın aylarca uykusunu kaçıran gaz sancılarının nedenine ilişkin tıp dünyasının henüz kesin bir bulguya ulaşamadığını belirten Prof. Dr. Örs, bu ağrıların genellikle yeni doğumun 2. haftasından sonra başladığını ve 1. ayın sonuna doğru arttığını ifade ederek, bebek 4 aylık olduğunda ise sona erdiğini bildirdi.

Gaz sancısının ailenin ilk bebeğinde ve erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Örs, şöyle konuştu:

''Bu ağrılar nedeniyle bebeğe ağrı kesici ilaç verilmesini doğru bulmuyoruz. Ancak bebeği rahatlatan çaylar ya da bitkisel ürünler kullanılabilir. Sakinleştirmek için bebeğin kucağa alınması, ona dokunmak, hafif şekilde masaj uygulamak belli ölçüde yatıştırıcı etki yapıyor.

Ancak bu sorunu aşmada en önemli unsurlardan biri gaz sancısının aslında bir gelişimsel süreç olduğu ve bir süre sonra biteceğinin anne ve babalar tarafından bilinmesidir. Burada anne ve babasının bunu bilerek stres yapmaması çok önemli. Ebeveyn, bu ağrılar nedeniyle aşırı derecede gergin huzursuz olursa, bu ortam bebeğin daha çok ağlamasına neden olacaktır. Anne ve babanın stresi bebeğe yansımakta ve bebek daha fazla ağrı çekmekte, bebek bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir.''

Öte yandan bu ağrının bebekte görülebilecek bir başka rahatsızlıktan kaynaklanan ağrılarla karıştırılmaması gerektiğini belirten Örs, şüphe duyulduğunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim