• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bebek kusmalarına dikkat!

Bebek kusmalarına dikkat!
Beslenmeden sonra sızıntı olarak görülen istifralar anne ve babaları endişelendiriyor. Yapılan araştırmalara göre, bebeklerin yaklaşık yüzde 80'i ilk 3 aylık dönemlerinde en az bir kere kusuyor.

Uzmanlar, bebeklerin kusmaları hakkında endişe duyan anne ve babaların, onların zorlamalı mı yoksa zorlanmadan mı çıkardıklarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Uzmanlar, bebeklerin ancak şiddetli kusmaları halinde doktora götürülmesi gerektiğini ve ancak o zaman herhangi bir hastalığın olup olmadığının anlaşılabileceğini belirtiyorlar.

Özellikle bebeğin emerken hava yutması, aşırı yavaş ya da hızlı emmesi, emzirildikten sonra gazının çıkarılmamasının kusmasına yol açabildiğini belirten uzmanlar, "Eğer bebeklerde kusma sık görülüyorsa öncelikle onların beslenme şekillerini tekrardan gözden geçirmek gerekiyor. Ancak bebeklerin nedensiz olarak da kusabildiği göz önünde tutulmalı" dediler.

Bebeklerin zorlanmalı olarak kusmalarının önemli sağlık sorunlarının habercisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Bu tür kusmaların önemli sebeplerinden biri Gastroözofagial reflüdür. Gastroözofagial reflünün sebebi, mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliği olarak biliniyor. Bu durum, genel olarak bebeğin doğumundan sonraki 3 ile 10. gününde başlamaktadır. İlerleyen günlerde kusmalar giderek azalmaktadır. Annelerin bu tip kusmayı önlemek ya da azaltmak için yapmaları gereken şey, bebeklerini besledikten sonra 30 dakika kadar yarı oturur şeklinde kucaklarında tutmaları gerekiyor.

Ve bu kusma sebebi, bebeğin kilo almasında proeblem çıkıyorsa o zaman cerrahi müdahele gerekiyor. Bebeklerin mide bulantılarını anlamak ve sağlık sorunlarında erken müdahale etmek için, onların huzursuzluğu, renginin solması, tedirginlik, kusmadan sonra verilen besinleri yemek istememesi midesinin bulandığının belirtileridir. Özellikle yeni doğan bebekte ilk 24-36 saat arası görülen şiddetli kusmalar, sindirim sisteminin herhangi bir yerinde tıkanıklık olduğunun işaretlerinden biridir. Bu tip kusmaların en sık görülen nedenlerinden bazıları şöyle sıralanıyor; Yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın kapalı olması, Barsak darlığı, Barsağın belirli bölümlerinin olmaması, Karın organlarının göğüs içinde fıtıklaşması, Bir tip mide darlığı. Bu tür sorunlarda uzman tarafından acil müdahale etmesi gerekiyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim