• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Bebeklerle uykusuz geceler...

Bebeklerle uykusuz geceler...
Bebeğin uyku düzenini öğrenmesi bazen aylarca sürer. İkiz veya üçüz anneleri bu durumdan daha çok etkilenir. Uyku yoksunluğu, annenin ciddi sorunlar yaşamasına yol açabilir.

Uykunun sadece bebeklerin büyüme ve gelişmesi için değil, annenin iyileşmesi için de iyi bir yol olduğunu söyleyen Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Pedagog Güzide Soyak, doğumdan sonraki ilk dönemlerde kaliteli ve yeterli uykunun neredeyse imkansız olduğunu söylüyor.

"Birçok bebek beslenebilmek için sık uyanır. Zaman kavramları olmadığı için bebekler, gece-gündüz ayırımı ya da iki uyanma arasındaki süreyi bilemezler. Zamanı ve uyku ile ilgili bir düzeni öğrenebilmeleri bazen aylarca sürebilir. Bebeklerin ihtiyacı olan uyku düzeninden çok, anneler kendi ihtiyaçları olan uyku sistemine göre bir düzen oluşturmak isterler" diyen Soyak, özellikle çoğul bebeği olan ebeveynlere, sağlıklı uyku düzeni hakkında şu önerilerde bulunuyor:

"Bebekler birçok zaman ağlar ve bunun nedenini onlar da bilmez. Her ağladıklarında yanlarında olmaya çalışın, ihtiyaçlarını anlayın. Bebeklerin, yanlarında olan ve güven duygusu oluşturabildikleri ebeveynlere ihtiyaçları vardır.

MASAJ YAPIN, RAHATLATIN
Bebeklerin beslenme düzenlerinin oluşmaya başlaması ile birlikte uyku düzenlerini oluşturmak daha kolaylaşır. Yenidoğan masaj tekniklerini uygulamak bebeklerin rahatlamasını sağlar ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Uzun ve düzenli bir gece uykusu oluşturmak çok da kolay bir iş değildir. Beslenme düzeni oturmaya başlamış bebeğiniz için ayrıca gece beslenme düzeni de oluşturmak gerekebilir. Ev içerisindeki uyaranları azaltmak, rutinler yaratmak (banyo yapmak, pijama giymek), onunla konuşmayı durdurmak, dokunarak varlığınızı hissettirerek uykuya eğilimini arttırmak gerekmektedir. İyi bir uyku düzeni için uykunun teşvik edilmesi gerekir.


Çoğulların ilk aylarda aynı beşiği paylaşmaları, anne karnındaki pozisyonlarına benzer bir durum oluşturduğu için daha uzun periyotlarla uyumalarını sağlar. 3-6 ay arasında aynı beşikte yatma uyku düzeni için iyi bir destek sağlar, birbirlerine dokunmak onları rahatlatacaktır. Ayrı beşiklerde uyuma ihtiyaçlarını size belli edeceklerdir.

ANNENİN ENERJİSİ DÜŞÜNCE BABA DEVREYE GİRMELİ
Anne ve babanın yatağına paralel olarak oluşturulmuş bir başka yatak bebeklerin beslenmesi ve uyutulması ile ilgili pratik bir yöntemdir. Özellikle uykuya zor geçen anneler bu yöntemi denediklerinde yataklarından tamamen kalkmadıkları için daha rahat olurlar.

Uyku yoksunluğu çeken bir annenin zamanla sıkıntıları artar. Bu sıkıntılar, lohusalık ve ilk aylarda daha yoğun yaşanır ve bu durum, annelerin fiziksel ve duygusal açıdan güçsüz kalmasına neden olabilir. Anneler, uykusuz, asabi ve sıkıntılı görünüm içerisinde olabilirler. Babalar, annelerin enerjisinin düştüğü durumlarda yardımcı olmaya hazır olmalıdır. Uyku sorunu çözülene kadar mutlaka yardım alınması gerekir. Bebeklerin uyku ihtiyacı kadar ebeveynlerin de uyku ihtiyacına çözüm bulunması gerektiğini unutmamalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim