• BIST 9714.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Bel çevresi genişledikçe astım riski artıyor

Bel çevresi genişledikçe astım riski artıyor
Bahar ve yaz aylarında artan astım vakalarına kilolu kişilerde daha sık rastlanıyor. Prof. Dr. Yavuz Demirel, "Obezlerde astım daha ağır seyreder" diyerek ekledi: Bel çevresi genişledikçe astımın kontrolü güçleşiyor.

Astım ile obezitenin tüm dünyada giderek artan sağlık sorunları olduğu gerçeği akıllara astım ile obezite arasındaki bağlantıyı getirdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Demirel; "Dünya genelinde yapılan 40'tan fazla araştırma, kilolu ve obez bireylerde astımın daha fazla görüldüğünü ortaya koymuştur" dedi.

YARIN KONGRE VAR
Bahar ve yaz aylarında özellikle kilolu kişilerde artan astım vakalarına dikkat çeken Prof. Demirel, şunları söyledi: "Obez bireylerde astım görülme oranı, ağırlığı normal sınırlar içinde olan bireylere göre daha fazladır. Ayrıca obez bireylerde astımın kontrol altına alınmasında da güçlükler yaşanmaktadır" Yarın İstanbul'da başlayacak olan Uluslararası Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akdemisi'nin 30. Yıl Kongresi'nde; obezite ve astım konusundaki yeni çalışmaların konuşulacağını hatırlatan Prof. Dr. Yavuz Demirel, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

DAHA AĞIR SEYREDER
Alerjik hastalıklar, bazı çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Bireyin aşırı kilolu olması astımın kontrol altına alınmasını güçleştirebilir. Hastanın zayıflaması tedaviye katkı sağlar ama bu onun tümüyle iyileşeceği anlamına gelmez.
Obez çocuk ve erişkinlerde astım, daha ağır seyreder. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde beden kitle indeksi yükseldikçe astım görülme sıklığının da arttığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.
Astımlı obezlerde, reflü ve uykuda solunum durması problemleri de sıklıkla görülür.

86 BİN KADIN KATILDI
Beden kitle indeksi 30'un üzerinde olanlarda astım görülme sıklığı artıyor. Yüksek enerjili gıdalar, fast food yiyecekler ve hareketsizlik obeziteyi tetiklerken, şişmanlık da astıma zemin hazırlıyor.
86 bin kadın üzerinde yapılan ve dört yıl süren kapsamlı bir araşırmada; astım gelişme riskinin obez bireylerde, normal kilolulara göre 2.7 kat daha fazla olduğu saptandı.

TEDAVİSİ DAHA ZOR
Obezite; astımın kontrol altına alınmasına negatif etki eder. Obez astım hastalarında daha fazla hastane yatışı, daha fazla acil başvuru ve daha fazla ilaç kullanımı gözlenmesinin nedeni de budur. Yapılan çalışmalarda, obez çocuk ve erişkinlerde astım tedavisinin daha zor olduğunu ortaya koymuştur.

OBEZ ASTIMLILARA VİTAMİN KÜRÜ ŞART
Obez kişilerin tükettiği gıdaların besin değerleri düşük, yağ oranları yüksektir. Kilo arttıkça vücutta A, C, E vitaminleri azalır ve astım semptomları artar. Böyle durumlarda hastalara; yeşil yapraklı sebzeler, süt, havuç, ıspanak, çilek, brokoli, maydanoz, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin ağırlıkta olduğu bol vitaminli özel bir program önerilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim