• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Belediyeler SGK ile anlaşıyor

Belediyeler SGK ile anlaşıyor
Mali açıdan zorda olan belediyelerin yeni gelir kapısı sağlık sektörü oldu. Sağlık merkezlerini tıp merkezlerine çevirip...

Mali açıdan zorda olan belediyelerin yeni gelir kapısı sağlık sektörü oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son dönemde kendi sağlık merkezlerini tıp merkezlerine çevirip, SGK ile sözleşme imzalayarak ödeme yapılmasını isteyen belediyelerle karşılaşmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), belediye meclisi kararıyla polikliniklerini tıp merkezlerine çevirirken SGK'ya "Bizimle de sözleşme yapın" önerisini götürdü. Belediyenin teklifi SGK tarafından kabul gördü. Böylece İBB'ye de baktığı hastalar karşılığında SGK'dan kaynak aktarılmasının önü açıldı.

Sözleşme yapılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir süredir tıp merkezlerine verdikleri hizmet karşılığı ödeme yapmak için bu merkezlerle sözleşme imzalıyor. Böylece tıp merkezlerinin baktıkları hasta SGK'lıysa bu hastalar için devlet önceden belirlediği oranlarda ödeme yapıyor. Bir süredir belediyelerin de bu alanda SGK'yla sözleşme imzalamak için sıraya girdiği ortaya çıktı. Bu alanda başı İstanbul Büyükşehir Belediyesi çekti. Büyükşehir belediyesi, kendi bünyesinde faaliyet gösteren poliklinikleri aldığı kararla birer birer tıp merkezine dönüştürmeye başladı. Şehzadebaşı, Tozkoparan, Kayışdağı tıp merkezleri de bu kapsamda oluşturuldu. Büyükşehir belediyesi, bu merkezler için SGK'yla sözleşme de yaptı. Bir süredir SGK, büyükşehire bağlı tıp merkezlerinde bakılan hastalar için de ödeme yapıyor.

Konya da sırada
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sonra Konya Meram Belediyesi'nin de ağız ve diş sağlığı konusunda bir tıp merkezi oluşturduğu ve SGK'yla sözleşme yapmak istediği öğrenildi. Meram'ın sözleşme isteğine ne yanıt verileceği konusunda ise henüz bir netlik bulunmuyor.


Belediyelerin tıp merkezleri oluşturup, bu merkezler için SGK'yla sözleşme yapma isteği; "Sağlık sektörünü kârlı gören belediyeler, bu alana el attı" yorumlarına neden oldu. SGK'nın bu konuda nasıl bir genel politika izleyeceği konusunda ise henüz bir netlik bulunmuyor.


Belediyelerin tıp merkezi kurmasında genel teamüllerin dışında bir süreç işliyor. Tıp merkezi kurululurken Sağlık Bakanlığı'nın izin vermesi gerekiyor. Bu nedenle tıp merkezleri Sağlık Bakanlığı'nın genel sağlık politikasına uygunsa ve bakanlık tarafından ihtiyaç görülürse kurulabiliyor. Belediyelerin ise Sağlık Bakanlığı'na başvurması zorunluluğu bulunmuyor. Belediye, bu yöndeki kararı belediye meclisinde aldığı kararla yaşama geçirebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3993 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim