• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ben yaşlıyım, böbreği genç birine verin

Ben yaşlıyım, böbreği genç birine verin
Nakil bekleyen hastalardan 50 yaşındaki Hüseyin Topallı'nın, "Böbreği benden genç birisine verin." sözleri ise herkesi duygulandırdı.

İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden bir genç kızın böbreği, nakil bekleyen yedi hastadan birine seçimle verildi. 18 yaşındaki genç kızın ölümü ailesi için acı bir kayıp olurken, böbrek nakli bekleyen hastalar için umut kaynağı oldu. Genç kızın ailesinin, organları bağışlayacağını duyan üniversitenin uzman ekibi İstanbul'a hareket etti. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamak zorunda kalan 7 hasta bulunuyor. Böbrek alınarak Edirne'ye getirilirken, ihtiyaç duyan 7 hasta vakit kaybedilmeden hastaneye çağrıldı. Hastalar çeşitli testlere tabi tutulmaya başlandı. Böbrek hastaları sevinç ve hüznü bir arada yaşadı. Genç kızın vefatından üzüntü duyan hastalar, yıllarca bağlı bulundukları diyaliz makinesinden kurtulma ihtimalinin heyecanını birlikte yaşadı. Yapılan tetkikler sonucu böbrek, 6 yıldan bu yana nakil bekleyen Havva Dirik isimli hastaya uyumlu çıktı. Yaşadığı hastalığın çok zor olduğunu söyleyen 39 yaşındaki Havva Dirik, "Organ naklini kim yaparsa mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, ilk kez hastanelerinde kadavradan alınan böbreğin bir hastaya nakledileceğini, bugünü bir bayram kabul ettiklerini söyledi. Üstündağ yaşananları şöyle anlattı: "İstanbul'da trafik kazasında ailesinin onayıyla kişinin organları hasta olanlara nakledilmek üzere alınmaya başlandı. Böbrekler için de üniversitemizden Yrd. Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu başkanlığındaki ekip İstanbul'a gidip böbreği aldı. Ünitemize ulaştı, biz çalışmalara başladık. Vericiler aynı kan grubunda olduğunu daha önceden saptadığımız ve böbrek nakli olmak için müracaat eden hastaları taradık. 7 hastamız kan grubu olarak böbrek bağışlayan kişiyle aynı kan grubunda. Kendilerini hastanemize davet ettik, hazırlıklar başladı. Bu tetkiklerle vericinin kanıyla hastalarımızın kanı arasındaki uyum durumunu araştırdık." Toprakta çürüyecek bir böbreğin bir hastanın hayatını kurtaracağı için büyük mutluluk duyduğunu anlatan Sedat Üstündağ, "Kadavradan nakli hızlandırabilirsek, kadavra bağışlarını hızlandırabilirsek bu organlar toprakta çürümesin. Böbrek yok, böbreğini veren yok. Konuşurken bile kaç tane böbrek toprak altına gidiyor... Asıl olan böbrekler toprakta çürümesin." diye konuştu. Böbrek bekleyen hastalardan Hüseyin Topallı ise 50 yaşında olduğunu, bu nedenle nakledilecek böbreğin daha genç birisine uymasının kendisini mutlu ettiğini anlattı. İnsanların organ bağışı konusunda duygusallığı bırakması gerektiğini vurgulayan Topallı, insanların bu konuda duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

52 bin hasta böbrek bekliyor

Türkiye'de 46 bin 650 hasta hemodiyaliz, 5 bin 418 kişi ise karından yıkama denilen periton diyaliziyle tedavi oluyor. Türkiye'de 52 bin hasta böbrek bekliyor. Geçen yıl 41 merkezde bin 790 böbrek nakli yapıldı. Bunların bin 412'si akrabalarından, 378 tanesi ise kadavradan yapıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2319 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim