• BIST 9530.47
  • Altın 2474.701
  • Dolar 32.4265
  • Euro 34.7274
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 20 °C

'Beni yuttun' diyen hap

'Beni yuttun' diyen hap
Bu hap hasta tarafından yutulduğunu doktorun cep telefonuna ya da bilgisayarına bildiriyor.

Amerika’da Florida Üniversitesi araştırmacılarınca geliştirilen bir yöntemle artık ilaçlar, hastalarca yutulduklarını biyobozunur bir antenle doktorlara doğrudan iletebilecekler.

Verilen ilaçların kullanılmaması, ya da düzensiz alınması, tedavinin ve tıp araştırmalarının önemli bir sorunu. Hastaların ilaçlarını almayı unutmaları, reddetmeleri ya da ilaçları karıştırmaları, tıbbi sorunları ağırlaştırıyor, gereksiz yere hastanede bakımı gerektiriyor, pahalı müdahalelere yol açıyor, yeni ilaçlar üzerinde yapılan deneyleri de olumsuz etkiliyor. Yalnızca ABD’de ilaçların düzenli kullanılmaması nedeniyle yılda 218.000 kişinin yaşamını yitirmesi, sorunun büyüklüğüne bir kanıt.

Soruna bulunan pratik çözüm, Rizwan Bashirullah adlı genç araştırmacı ve ekibinin eseri. Geliştirilen sistem iki bileşenden oluşuyor: Birincisi, üzerinde gümüş renkli çizgiler bulunan bir işaret taşıyan standart beyaz bir kapsül. Toksik olmayan, metrenin milyarda biri ölçeklerdeki gümüş nanoparçacıklardan yapılı bir mürekkeple basılan çizgiler, anten görevi yapıyor. Kapsülün içinde ayrıca bir nokta büyüklüğünde bir mikroçip de bulunuyor.

Hasta tarafından yutulduğunda ilaç, sistemin ikinci bileşeni olan küçük bir elektronik aygıtla iletişim kuruyor. Bu aygıt şimdi hastanın vücuduna bağlanıyor ya da üzerinde taşınıyor; ama ileride cep telefonunun ya da saatinin içine de yerleştirilebilecek. Aygıt yutulma mesajını aldıktan sonra bunu bir cep telefonuna ya da bir dizüstü bilgisayara aktarıyor, buradan da doktorlar ya da hastanın aile bireylerine iletiliyor.

Kapsül’ün yayınını yapması için pile gereksinimi yok; çünkü hastanın üzerindeki aygıt, son derece düşük voltajdaki elektrik atımlarıyla gerekli gücü kapsüle sağlıyor. Bu atımlar mikroçipe gümüş anten aracılığıyla mesajını göndermesi için enerji veriyor. Sonunda anten mide asitlerinde çözünüyor ve mikroçip de görevini tamamlamış olarak dışkı yoluyla vücuttan çıkıyor.

Ekip, “konuşan hapı” önce yapay insan modelleri, daha sonra kadavralar üzerinde başarıyla denemiş. Geride bıraktığını incelemek için de anten, yapay olarak sentezlenen mide asitlerine tabi tutulmuş ve vücutta kalan gümüşün her gün musluk suyuyla alınandan daha az olduğu görülmüş.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim