• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Besin destekleri neden popüler?

Besin destekleri neden popüler?
Bütün dünyanın sorunlarından biri haline gelen obezite Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Obezite sorununa bağlı olarak ‘sihirli formüller’ olarak görülen besin desteklerinin kullanımına talep de artıyor

Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklıklığı artmaktadır. Şişmanlığın getirdiği tıbbi zorluklara ek olarak diyet ve egzersiz yapmanın zorlukları da düşünüldüğünde zayıflamak için reçetesiz satılan besin desteklerinin kullanımına olan talep de artmıştır.Bu durumda bazı kişilerde besin desteği kullanılarak sanki yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya gerek olmayacağı inancı doğmaktadır.Bu yüzden bazı besin destekleri “sihirli formüller” olarak görülebilmektedir.

Besin desteklerinin popüleritesindeki bir sebep de “doğal” olanın “güvenli” olduğu inancıdır.Bu inanç genel olarak bir çok toplumda yaygındır.Oysa ki bu ürünlerin de belirli kullanım şekli ve belirli dozları olmalıdır.Bununla beraber bir çok ilacın da bitki kökenli olduğunu ama aynı zamanda yan etkileri olabileceğini düşünürsek doğal olanın her zaman güvenli olmayabileceğini de tahmin etmek zor olmaz.

Besin desteklerinin güvenliği ve etkinliği ile ilgili araştırmalara genel olarak bakıldığında ne yazık ki bu konulardaki verilerin yetersiz olduğu görülmektedir. Zayıflamak için kullanılan çoğu besin desteğinin güvenliğini ve uzun süreli etkilerini gösteren çalışmalar yetersizdir.

Sonuç olarak ; zayıflamak için kullanılan bir çok besin desteği vardır ve bunlara gün geçtikçe yenileri eklenecektir.Ancak genel olarak bakıldığında çoğu besin desteği için yapılmış uzun süreli kullanımda etkinliği ve güvenliği gösteren çalışma sayısı son derece kısıtlıdır.Bunun yanında bu destekler kullanılırken mutlaka hekime ve diyetisyene danışılmalıdır.Yarar ve zararları iyi değerlendirmeli , kullanılan diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri ve olabilecek yan etkileri konusunda mutlaka bilgi sahibi olunmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim